Špajza 29. ožujka 2019.

Orada na dva drugačija načina po receptu Grgura Bakšića

1/5
Gastro.hr
gastro postao gastro.24sata.hr
Grgur Bakšić predstavlja dva načina pripreme orade uz simulaciju grilla te oradu s listovima duhana

Ovoga petka donosimo jedan stariji recept chefa Grgura Bakšića iz Kluba Gastrnomadi, koji nam je već prije toga prezentirao postupak filetiranja ribe, tek jednu od kulinarskih vještina koje možete savladati na tečajevima kuhanja u njihovom klubu.

Ovaj put nastavljamo priču pripreme ribe uz prezentaciju dva jela koja su jednako brza i jednostavna uz nevjerojatnu punoću i lepršavost okusa kao rezultat. Jedno od jela je tzv. simulacija grilla u tavici, uz dodavanje nekoliko različitih začina koji našem fileu poklanja čitav raspon novih okusa koji se nježno stapaju s okusom grilla i mesom ukusne bijele ribe.

Drugo jelo zrači egzotikom, ponajviše jer se tijekom obrade ribe koriste listovi duhana, no zapravo je vrlo jednostavno za pripremu i uz adekvatnu alternativu pravim listovima duhana, ukoliko niste u mogućnosti nabaviti ih, njime možete vrlo efektno impresionirate goste svoga stola.

 | Author: Gastro.hr Gastro.hr

Aromatizirana grill orada

Grgur nam je pokazao kako na običnoj tavici simulirati okuse grill kuhinje. Na tavicu stavite grančicu ružmarina, lovora i par listova kadulje, preko kojih posložite drvene štapiće (za ražnjiće) koji će biti odgovorni za karbonizaciju i specifičan okus grilla.

 

grill orada3.JPG | Author: Gastro.hr Gastro.hr

Tavu pouljite, filet orade posolite i dodajte još začina po želji (češnjak ili neki drugi svježi začini, jer suhi bi u dodiru s vrućim uljem počeli gorjeti). Obavezno ribu stavljate tako da prvo ide kožna strana na tavu. Da je obrnuto, koža bi se stisla, počela frkati i tako i trgati meso ribe. Nakon što okrenete ribu, dodajte nekoliko cherry rajčica ili neko drugo povrće i preselite tavicu (naravno, ukoliko nema plastičnu dršku!) u pećnicu na 210 Celzijevih stupnjeva na svega 5 do 6 minuta.

Servirajte tako da koža ribe bude gore i uživajte!

orada s duhanom3.JPG | Author: Gastro.hr Gastro.hr

Orada s listovima duhana u košuljici od blitve

Za kuhanje s duhanom bitne su dvije stvari - duhan se koristi radi dobivanja jedne sasvim nove dimenzije aroma u jelu, ali se ne jede, te sušeni kvalitetni kubanski duhan u Hrvatskoj nije moguće kupiti ali odlučite li se u ovu kulinarsku avanturu, Grgur predlaže sljedeće.

Iskoristite kvalitetnu kubansku svježu cigaru, otvorite njenu ovojnicu i izvadite unutarnje punjenje. To je duhan koji možete koristiti u kuhanju. Vanjska ovojnica nije za kuhanje.

 

orada s duhanom4.JPG | Author: Gastro.hr Gastro.hr



Za ovaj fantastičan novi način pripreme orade trebat će vam file orade, nekoliko listova blitve, med u saću, mladi češnjak, sol i maslinovo ulje.

Operite blitvu i izrežite njenu bijelu tvrdu sredinu. Od par listova blitve složite plahticu na koju ćete slagati ostale sastojke. Stavite duhan (1/4 lista), med u saću složite na duhan, a na med mladi češnjak.

Med u saću stvara odličnu barijeru između blitve i duhana. Ribu posolite i stavite na vrh i s blitvom zatvorite paket te ga zavežite sa špagom. Ovakvo je kuhanje uobičajeno u karipskoj kuhinji samo oni koriste list banane. Uloga paketića od blitve je da zadržava vlagu i što više vlastite tekućine i sokova koje pusti riba. Zapravo nešto slično kao naša peka.

Nauljite keramičku posudicu, stavite file u paketiću u posudu i također ga prelijte s malo maslinovog ulja i sve stavite u pećnicu na 295 Celzijevih stupnjeva na 15 minuta. Izvadite paketić, odmotajate špagicu, otvorite, i poslužite.

I ne zaboravite, duhan se ne jede (možete ga maknuti), već služi isključivo kao začin. Kao alternativa duhanu, u svrhu aromatiziranja jela, mogu poslužiti medvjeđi luk, cvjetovi komorača, ružmarin, lovor ili kora od naranče, grejpa, limuna.

orada-s-duhanom_naslovna.jpg | Author:

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.