Recepti 13. listopada 2014.

Wontoni sa svinjetinom i mladim lukom

Wontoni sa svinjetinom i mladim lukom
gastro postao gastro.24sata.hr
Sandra Veselinović pripremila je svinjetinu i mladi luk umotanu u tijesto

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 2

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 750

Tijesto

  • 125 g pšenično brašno, bijelo
  • 1 prstohvat sol
  • 75 ml voda

Punjenje

  • 300 g svinjetina,srednje masna
  • 3 kom mladi luk
  • 1 žlica đumbir, korijen
  • 1 žlica soja umak
  • 1 žlica ulje sezamovo
  • 1 mala žlica šećer, kristal
  • sol
  • voda

Umak

  • 50 ml soja umak
  • 0.50 mala žlica ulje sezamovo
  • 1 režanj češnjak
  • 1 kom mladi luk
  • 1 žlica voda
  • 0.50 mala žlica đumbir, korijen
  • 0.50 mala žlica šećer, kristal

Priprema

  1. Pomiješajte sve sastojke i stavite na štednjak te pustite tekućinu da uzavre. Odmah skinite s vatre, ohladite i pustite da odstoji u hladnjaku sat do dva. Prije posluživanja umak lagano ugrijte.
  2. Za tijesto pomiješajte sva tri sastojka i dobro ih umijesite, kako biste dobili svilenkasto i elastično tijesto. Umotajte u prozirnu foliju i pustite, da u hladnjaku odstoji minimalno pola sata.
  3. Dok umak i tijesto odležavaju, nasolite svinjske odreske te ih ispecite na tavi ili, još bolje, na roštilju. S pečenih odrezaka odstranite kosti te ih sitno iskosajte. Tako iskosano meso pomiješajte s ostalim sastojcima za smjesu.
  4. Odmoreno tijesto razrežite na četiri dijela i svaki dio razvaljajte ručno ili propustite kroz mašinu za tijesto. Propustite tijesto kroz svaki stupanj jednom, počevši od najvećeg razmaka valjaka (kod mene br. 8) do najmanjeg (kod mene br. 1). Kompletan proces izvodite na brašnom posipanim površinama.
  5. Razvaljano tijesto izrežite kružnim rezačem promjera oko 8 cm i položite na pobrašnjenu površinu. Ostatke izrezanog tijesta ponovno umijesite pa i njih propustite kroz mašinu.
  6. Na sredinu izrezanih krugova stavite smjesu, rub jedne polovice pređite mokrim prstom i zatim zatvorite wonton.
  7. Sezamovo ulje dobro zagrijte na tavi, a zatim wontone popržite sa svih strana dok ne dobiju lagano smeđu boju. Podlijte s deci vode i pustite da voda ispari. Stalno miješajte. Kako je tijesto izuzetno tanko, cijeli proces termičke obrade neće trajati duže od 3 – 4 minute. Još vruće wontone poslužite s umakom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.