Recepti Božić 10. prosinca 2024.

Za božićnu večeru: umak od feta sira i brusnica

Božić
10 MIN
15 MIN
8
JEDNOSTAVNO
umak od feta sira i brusnica
Imamo super recept za umak od feta sira i brusnica
foto: Cooking in my genes/Pinterest
Ovaj umak od feta sira i brusnica možeš pripremiti i do 4 dana unaprijed što će ti sigurno olakšati pripremu božićne večere. Donosimo provjereni recept

Planiraš božićnu zabavu i pitaš se što poslužiti odmah kad dođu gosti? Predlažemo ti ovaj odličan umak od feta sira i brusnica koji se obično poslužuje uz krekere ili pak prženi kruh.

Ovaj umak, odnosno dip, je odlično predjelo ili finger food, a mogu ga probati i gosti koji ne jedu meso, ali zapravo se super slaže i s komadima pečenog mesa poput svinjetina, piletine ili puretine. 

Obavezno uključi ovaj umak od feta sira i brusnica u svoj božićni meni, uvjeravamo te da nećeš požaliti i da ćeš imati najukusniji Božić ikad. U nastavku ti donosimo odličan, provjeren recept za umak od feta sira i brusnica.

umak od feta sira i brusnica | Author: Cooking in my genes/Pinterest Umak od feta sira i brusnica foto: Cooking in my genes/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Umak od feta sira i brusnica
10 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Sok od naranče 60 ml
  • Narančina korica 1 žličica
  • Med 2 žlica
  • Brusnice - zamrznute 1 šalica
  • Timijan
  • Feta sir 170 g
  • Češnjak 1 režanj
  • Krem sir 170 g
  • Crvena paprika - pahuljice 0,25 žličica
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Pistacije 2 žlica
Postupak
  1. U manjoj posudi, na srednjoj vatri, pomiješaj sok od naranče i 1 žlicu meda te pusti da zavrije Dodaj zamrznute brusnice i listiće svježeg timijana (sa 1 grančice) i vrati na vatru.

    Smanji vatru na srednje slabu i kuhaj, uz povremeno miješanje dok se brusnice ne počnu raspadati i puštati sok, 7-8 minuta.

    Umiješaj narančinu koricu i stavi sa strane da se ohladi.


  2. Feta sir izvadi iz tekućine, te ga natrgaj i obaci u blender ili multipraktik. Dodaj festi sitno nasjeckani ili zdrobljeni češnjak i pahuljice crvene paprike te belndaj dok se feta ne raspadne u sitne mrvice. Dodaj krem sir i blendaj dalje dok ne dobiješ ejdnoličnu kremu. Tijekom blendanja dodaj ostatak maslinova ulja i belndaj dalje dok se sve ne sjedini.


  3. Umak od feta sira prebaci u zdjelicu, preko njega stavi umak od brusnica i pospi grubo nasjeckanim tostiranim pistacijama te prelij preostalom žlicom meda. Posluži uz krekere ili prženi kruh.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

218 kcal

10 %

MASTI

17,00 g

23 %

KOLESTEROL

0,42 g

0 %

UH

11,00 g

4 %

PROTEINI

5,00 g

10 %

Ovaj umak, odnosno dip može se napraviti do 4 dana unaprijed, samo ga treba pravilno čuvati u hladnjaku, u dobro poklopljenoj posudi bez dotoka zraka.

A ovo su neki "obavezni elementi" svake božićne večere...

Savjeti za Božić bez stresa Možda vas zanima... Savjeti za Božić bez stresa None Možda vas zanima... Naj Božić: Slasne ideje za bogat blagdanski stol Špajza pečena purica Možda vas zanima... 8 trikova slavnih chefova za savršeno sočnu puricu Špajza bota šare advent Možda vas zanima... Imamo 5 odličnih blagdanskih recepata iz restorana Bota Šare Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.