Ovaj umak od feta sira i brusnica možeš pripremiti i do 4 dana unaprijed što će ti sigurno olakšati pripremu božićne večere. Donosimo provjereni recept
Planiraš božićnu zabavu i pitaš se što poslužiti odmah kad dođu gosti? Predlažemo ti ovaj odličan umak od feta sira i brusnica koji se obično poslužuje uz krekere ili pak prženi kruh.
Ovaj umak, odnosno dip, je odlično predjelo ili finger food, a mogu ga probati i gosti koji ne jedu meso, ali zapravo se super slaže i s komadima pečenog mesa poput svinjetina, piletine ili puretine.
Obavezno uključi ovaj umak od feta sira i brusnica u svoj božićni meni, uvjeravamo te da nećeš požaliti i da ćeš imati najukusniji Božić ikad. U nastavku ti donosimo odličan, provjeren recept za umak od feta sira i brusnica.
Umak od feta sira i brusnica
foto: Cooking in my genes/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Umak od feta sira i brusnica
10 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Sok od naranče
60
ml
Narančina korica
1
žličica
Med
2
žlica
Brusnice - zamrznute
1
šalica
Timijan
Feta sir
170
g
Češnjak
1
režanj
Krem sir
170
g
Crvena paprika - pahuljice
0,25
žličica
Maslinovo ulje
2
žlica
Pistacije
2
žlica
Postupak
U manjoj posudi, na srednjoj vatri, pomiješaj sok od naranče i 1 žlicu meda te pusti da zavrije Dodaj zamrznute brusnice i listiće svježeg timijana (sa 1 grančice) i vrati na vatru.
Smanji vatru na srednje slabu i kuhaj, uz povremeno miješanje dok se brusnice ne počnu raspadati i puštati sok, 7-8 minuta.
Umiješaj narančinu koricu i stavi sa strane da se ohladi.
Feta sir izvadi iz tekućine, te ga natrgaj i obaci u blender ili multipraktik. Dodaj festi sitno nasjeckani ili zdrobljeni češnjak i pahuljice crvene paprike te belndaj dok se feta ne raspadne u sitne mrvice. Dodaj krem sir i blendaj dalje dok ne dobiješ ejdnoličnu kremu. Tijekom blendanja dodaj ostatak maslinova ulja i belndaj dalje dok se sve ne sjedini.
Umak od feta sira prebaci u zdjelicu, preko njega stavi umak od brusnica i pospi grubo nasjeckanim tostiranim pistacijama te prelij preostalom žlicom meda. Posluži uz krekere ili prženi kruh.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
218 kcal
10 %
MASTI
17,00 g
23 %
KOLESTEROL
0,42 g
0 %
UH
11,00 g
4 %
PROTEINI
5,00 g
10 %
Ovaj umak, odnosno dip može se napraviti do 4 dana unaprijed, samo ga treba pravilno čuvati u hladnjaku, u dobro poklopljenoj posudi bez dotoka zraka.
A ovo su neki "obavezni elementi" svake božićne večere...