gastro postao
Pita koju možete pripremiti i u obliku pizze s već gotovim tijestom
Osim što je super rješenje kada vam dolaze gosti, ova ukusna i zdrava pita odličan je i brzinski ručak koji možete poslužiti uz zelenu salatu. Ne volite špinat? Nema veze, ovaj recept ostavlja vam dovoljno prostora za igrati se omiljenim namirnicama. Špinat zamijenite blitvom, porilukom ili nekim drugim omiljenim zelenim povrćem.
Potrebno vam je:
Za tijesto:
- 1 šalica glatkog brašna
- 2 prstohvata soli
- 1/2 šalice maslaca
- 2 žlice vode
- 1 jaje
- prstohvat čilija u prahu
Za nadjev:
- 1 mala žlica maslinovog ulja
- 1 1/2 šalice šunke
- 1 šalica rajčice
- 1/2 šalice parmezan
- 1 šalica špinata
- 1 bjelanjak
Priprema:
- Pomiješajte šalicu brašna sa solju, čilijem i maslacem pa izmiksajte. U drugoj posudi istucite jaje i vodu te dodajte u smjesu za tijesto. Umijesite tijesto. Dodajte ostatak brašna u smjesu pa oblikujte tijesto u loptu. Omotajte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku na najmanje tri sata.
- Izvadite iz hladnjaka pa razvaljajte u krug promjera oko 25 cm. Ugrijte pećnicu na 180°C. Pripremite nadjev. U tavi ugrijte maslinovo ulje te dodajte šunku i rajčice. Pržite ih desetak minuta miješajući. Stavite u sredinu kruga od tijesta. Preko pospite naribanim sirom i špinatom.
- Rubove tijesta presavinite tako da malo prekrivaju nadjev. Rubove premažite bjelanjkom. Pecite 30-35 minuta.
Dobar tek!