Recepti Riba 23. prosinca 2025.

Zalogajčići od dimljenog lososa i krastavaca

Prilog
20 MIN
0 MIN
16
JEDNOSTAVNO
krastavac i dimljeni losos
Zalogajčići od dimljenog lososa i krastavaca
foto: Well Seasoned/Pinterest
Svi vole klasičnu kombinaciju lososa i kremastog sira na kruščićima. Ovo je osvježena, lagana, hladna verzija koja će, sigurni smo, postati hit svakog blagdanskog partyja

Na listi omiljenih predjela, dimljeni losos s krem sirom drži sigurno mjesto. Ovdje ne dolazi u obliku bagel sendviča, nego kao mala, precizna, proteinska bomba poslužena na svježem krastavcu.

Svaki zalogaj donosi kontrast tekstura: glatko punjenje, hrskava podloga, lagana slanost kapara, svježina kopra i crvenog luka. Sve to bez kuhanja i bez kruha. I upravo zato idealno za blagdanske stolove koji traže balans između raskoši i lakoće.

špinat, lisnato tijesto Možda vas zanima... Savršeno hrskavi zalogajčići sa špinatom i feta sirom Recepti

Nutritivno bogat, vizualno zahvalan

Ovi snackovi nisu samo estetski efektni – s prosječno 53 kalorije po porciji zadržavaju sve ono što očekuješ od fancy finger fooda, ali bez pretrpanosti. Losos donosi omega-3 masne kiseline i visok udio proteina, krastavac služi kao prirodni tanjurić bez suvišnih ugljikohidrata, a kapari, luk i svježi kopar pomažu da svaki zalogaj ima jasan, zaokružen okus.

krastavac i dimljeni losos | Author: Well Seasoned/Pinterest Zalogajčići od dimljenog lososa i krastavaca foto: Well Seasoned/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Snack od dimljenog lososa i krastavaca
20 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
16
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Ljubičasti luk 0,25 šalica
  • Krem sir 0,75 šalica
  • Kapare - svježe 2 žličica
  • Kopar - svježi 1 žlica
  • Dimljeni losos 340 g
  • Krastavac 3 kom
Postupak
  1. U srednje velikoj zdjeli pomiješaj nasjeckani luk, izmiksani krem sir, ocijeđene i nasjeckane kapare, nasjeckane kopar i losos dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.


  2. Oguli krastavce (najbolje je izabrati krastavac salatar koji ima tanju koru) tako da ostaviš trakice kore. Nareži ih na kolutiće debljine 1,25 cm. Pomoću žlice za dinje izdubi plitku udubinu u sredini svakog koluta pazeći da ne probiješ dno.


  3. Svaki krastavac napuni s otprilike žlicom punjenja, koristi malu žlicu ili vrećicu za ukrašavanje. Složi na pladanj i ukrasi dodatnim koprom.


  4. Snackovi se mogu pripremiti do 24 sata unaprijed – čuvaj ih u posudi s poklopcem u hladnjaku do serviranja.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

53 kcal

2 %

MASTI

2,50 g

3 %

KOLESTEROL

0,10 g

0 %

UH

3,00 g

1 %

PROTEINI

4,50 g

9 %

Punjenje možeš pripremiti unaprijed i držati ga u hladnjaku do 24 sata. Krastavce nareži i izdubi neposredno prije punjenja kako bi zadržali svježinu i čvrstoću. Gotove zalogaje čuvaj u zatvorenoj posudi u hladnjaku i posluži hladne.

Zabavi se i uživaj uz ove male zalogaje:

punjeni šampinjoni, punjene gljive Možda vas zanima... Prefine gljive punjene karameliziranim lukom Recepti pohane masline Možda vas zanima... Pikantne pohane masline, za guštanje uz čašu prosecca Recepti kuglice s pršutom Možda vas zanima... Kuglice s pršutom - najbolje predjelo ili snack Recepti Ne bacaj stabljike brokule – pretvori ih u hrskave grickalice Možda vas zanima... Ne bacaj stabljike brokule – pretvori ih u hrskavi snack Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.