Stvarno ne moraš ulagati posebnu kreativnost ni trud da bi pripremio ove prefine punjene gljive, a svaki zalogaj će te razveseliti. isprobaj naš recept!
Zamisli klasičnu francusku juhu od luka, ali u obliku zalogaja... Upravo to su ove punjene gljive – inspirirane bogatim, slatkasto-slanim okusima karameliziranog luka, uz neizbježan gruyère sir i dašak vinskog octa koji sve zaokružuje. Ovaj recept za punjene gljive je idealan za jesen i zimu, kada tražimo toplinu i udobnost, i to ne samo na tanjuru.
Osim što su ukusne, gljive sadrže selen, antioksidans koji može pomoći u zaštiti srca i krvnih žila. I stvarno su "zahvalne" za pripremu. Ova verzija gljiva punjenih karameliziranim lukom savršena je za druženja ili vikend večere.
Ovo jelo možeš pripremiti i unaprijed! Samo sve složi do koraka pečenja, spremi u hladnjak te zapeci prije posluživanja.
Šampinjoni
foto: Anita Austvika/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Gljive punjene karameliziranim lukom
15 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Smeđi šampinjoni
450
g
Maslinovo ulje
2
žlica
Sol
0,75
žličica
Maslac
1
žlica
Luk
2
kom
Ocat od sherryja
1
žlica
Goveđi temeljac
0,50
šalica
Gruyere
1
šalica
Integralne krušne mrvice
2
žlica
Svježi timijan - listići
Postupak
Zagrij pećnicu na 165 °C. Odstrani stapke s 24 gljive i žličicom ukloni smeđi dio iznutra. U velikoj tepsiji pomiješaj gljive sa 1 žlicom ulja i ¼ žličice soli. Posloži ih s otvorenom stranom prema dolje i peci 10–15 minuta, dok ne omekšaju.
U međuvremenu, na srednje jakoj vatri zagrij 1 žlicu maslaca i preostalo ulje. Dodaj narezani luk i preostalu ½ žličice soli. Pirjaj često miješajući oko 40 minuta, dok luk ne postane duboko zlatne boje.
Dodaj ocat, promiješaj i kuhaj još minutu dok tekućina ne ispari. Ulij temeljac i kuhaj uz često miješanje dok luk ne postane sjajan, a tekućina se skoro u potpunosti ne reducira (oko 3 minute).
Napuni svaku gljivu s oko 2 žličice karameliziranog luka. Preko toga pospi naribani Gruyère i zatim krušne mrvice. Peci 10 minuta, dok se sir ne rastopi. Pojačaj temperaturu pećnice na grill opciju i zapeci još 3–5 minuta, dok sir ne postane lijepo zapečenn, a mrvice hrskave. Pospi listićima timijana.