Premda prilično zanemarena u našoj kuhinji, koraba ili korabica (poznata i kao švedska repa ili broskva), vrsta je kupusnjače koja obiluje vitaminima i mineralima, a kako je ujedno siromašna kalorijama i bogata vlaknima, savršena je za sve koji paze na liniju.
Ako se kod tebe na jelovniku korabica našla samo u juhama i varivima, onda je vrijeme da 'proširiš znanje' jer koraba zbog svojih nutritivnih vrijednosti i svestranosti zaslužuje puno više pažnje! A i tako je raznovrsna da se od nje mogu napraviti brojna maštovita jela!
Čak i sirova, izvrsna je naribana u salatama, a lijepo se sljubljuje i s voćem i mediteranskim dresingom od maslinova ulja, limuna, soli i papra. Također, izvrsna je s orašastim plodovima, kao pire, ali i neodoljiva kada je zapečena sa slatkim vrhnjem, naribanim sirom te slaninom i aromatičnim začinima. A baš je takva u našem novom receptu!
Zapečene korabice sa slaninom i sirom
Sastojci (za 4 osobe):
- 6 korabica
- 40 g maslaca
- 1 žličica mljevene slatke paprike
- 150 g slanine
- 1 čaša vrhnja
- 100 g naribanog sira
- sol
Postupak:
- Korabice očisti i odreži im drvenaste dijelove, operi ih i nareži na kockice veličine zalogaja.
- U posudi zagrij maslac i dodaj korabice. Pospi mljevenom slatkom paprikom, dodaj sol i pirjaj oko 20 minuta. Ako je potrebno, podlij s malo vode.
- Dok se korabice pirjaju, nareži slaninu na kockice, dodaj je korabicama i zajedno pirjaj još 10 minuta. Potom sve prebaci u posudu za pečenje, prelij vrhnjem i pospi naribanim sirom.
- Peci oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Posluži samostalno ili uz kuhani krumpir.