Recepti 24. srpnja 2023.

Zapečene korabice sa slaninom i sirom

Zapečene korabice
Zapečene korabice foto: Instagram @diabetes_ratgeber_rezepte
gastro postao gastro.24sata.hr
Nakon juha i variva, vrijeme je da isprobaš zapečenu korabicu i uživaš u sočnoj kombinaciji ovog hranjivog povrća, slanine i mliječnih delikatesa

Premda prilično zanemarena u našoj kuhinji, koraba ili korabica (poznata i kao švedska repa ili broskva), vrsta je kupusnjače koja obiluje vitaminima i mineralima, a kako je ujedno siromašna kalorijama i bogata vlaknima, savršena je za sve koji paze na liniju.

Ako se kod tebe na jelovniku korabica našla samo u juhama i varivima, onda je vrijeme da 'proširiš znanje' jer koraba zbog svojih nutritivnih vrijednosti i svestranosti zaslužuje puno više pažnje! A i tako je raznovrsna da se od nje mogu napraviti brojna maštovita jela!

 

Salata od mladih korabica i kopra Možda vas zanima... Osvježavajuća salata od mladih korabica i kopra Recepti

 

Čak i sirova, izvrsna je naribana u salatama, a lijepo se sljubljuje i s voćem i mediteranskim dresingom od maslinova ulja, limuna, soli i papra. Također, izvrsna je s orašastim plodovima, kao pire, ali i neodoljiva kada je zapečena sa slatkim vrhnjem, naribanim sirom te slaninom i aromatičnim začinima. A baš je takva u našem novom receptu!

 | Author: Ahleigh Shea/Unsplash Korabica - nutritivno vrlo vrijedno, no nažalost zapostavljeno povrće foto: Ahleigh Shea/Unsplash

Zapečene korabice sa slaninom i sirom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 6 korabica
  • 40 g maslaca
  • 1 žličica mljevene slatke paprike
  • 150 g slanine
  • 1 čaša vrhnja
  • 100 g naribanog sira
  • sol

 

popečci od batata Možda vas zanima... Pretvorite korabu u savršene popečke Recepti

 

Postupak:

  1. Korabice očisti i odreži im drvenaste dijelove, operi ih i nareži na kockice veličine zalogaja. 
  2. U posudi zagrij maslac i dodaj korabice. Pospi mljevenom slatkom paprikom, dodaj sol i pirjaj oko 20 minuta. Ako je potrebno, podlij s malo vode.
  3. Dok se korabice pirjaju, nareži slaninu na kockice, dodaj je korabicama i zajedno pirjaj još 10 minuta. Potom sve prebaci u posudu za pečenje, prelij vrhnjem i pospi naribanim sirom. 
  4. Peci oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Posluži samostalno ili uz kuhani krumpir. 

 | Author: Instagram @cappuccinoundmehr Zapečene korabice foto: Instagram @cappuccinoundmehr

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.