gastro postao
Tradicionalni irski recept uz koji se poslužuje krumpir kuhan u ljusci
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 1032
Potrebno vam je
- 4 kom poriluk (cijeli)
- 300 g edamer (40% m u st)
- 300 g gouda punomasni
- 300 g trapist
- 3 dl bešamel umak
Priprema
- Najbolje je prirediti jedan veliki poriluk po osobi. Poriluk se očisti, odreže manji dio zelenog lišća na vrhu i nareže na podjednake dijelove duge 7-9 cm.
- U kipuću slanu vodu stavi se kuhati poriluk 10 minuta. Zatim se izvadi i ocijedi.
- U namašćenu vatrostalnu zdjelu složi se tako kuhani poriluk, prelije bešamel umakom i na to se nariba tri vrste tvrdog sira (Edamer, Gauda, Trapist). Sve se skupa stavi u pećnicu na 180°C i zapeče 20 minuta.
- Služi se toplo, po želji s dodatkom prepečene pancete ili pršuta.
Izvor dr.sc. Donatella Verbanac