Katarina Medici, supruga francuskog kralja toliko je voljela špinat da je inzistirala da joj se priprema svaki dan. Upravo zbog ljubavi žene porijeklom iz Firence, u jelima koja u nazivu sadrže izraz "na firentinski“ - špinat predstavlja jedan od glavnih sastojaka.
Zima je idealno vrijeme za uživanje u špinatu koji obiluje željezom te vitaminima A,C i K. Mnogo je načina na koje ga možete iskoristita a jedan od njih je u sendviču.
Kada netko spomene riječ sendvič, prvo što nam padne na pamet je kruh, sir i šunka. Ali da tomu nije tako, i da sendvič može biti drugačiji i nevjerojatno sočan, dokaz je Firentinski sendvič.
Potrebno ti je:
- 4 kriške kruha
- 400 g špinata
- 4 kriške pancete
- 4 jaja
- 4 kriške sira
- maslinovo ulje
- sol
Priprema:
- U vrelu i posoljenu vodu staviti očišćen i opran špinat, kuhati jednu minutu pa ga premjestiti u zdjelu s ledenom vodom, kako bi zadržao svježu boju.
- U tavu, na ugrijano maslinovo ulje, staviti pancetu narezanu na tanke kriške, pržiti s obje strane, po prilici, jednu minutu i izvaditi na stranu.
- Na masnoću od prženja dodati jaja i ispeći ih na oko.
- Kriške kruha staviti na papir za pečenje, na limu za pečenje, nadjeniti ih listovima blanširanog špinata, prekriti kriškom pržene pancete, zatim pečenim jajetom i na kraju kriškom sira.
- Tako pripremljene sendviče staviti u pećnicu, pod gril, da se sir malo zapeče. Kada sir počne dobivati koricu, sendviče izvaditi i poslužiti.