Ljekovitost šipka poznata je već stoljećima. Pripisuju mu se antioksidativna, antikancerogena i mnoga druga svojstva. U zadnje vrijeme znanost je pokazala veliki interes upravo za to voće. I to ne bez razloga...
Osim što hrani i krijepi, vrijedan je izvor C-vitamina koji pomaže u borbi s upalama, olakšava i tjera kašalj i bronhitis, jača kapilare, tjera aterosklerozu i astmu, a mnogi kažu da liječi i leukemiju te karcinom. Zbog svega je toga prozvan super voćem. Pri kupnji birajte plod sjajne kore, a izbjegavajte one čija je kora tvrda i suha. Mogu se čuvati u hladnjaku i do dva mjeseca, a očišćene sjemenke tjedan dana. Šipak je pun kremasto-bijelih do jarko crvenih sjemenki punih soka.
Ukusan mali obrok od šipka možete pripremiti tako da jogurtu primiješate sjemenke nara. Okusom i bojom odlično se slaže uz različite vrste carpaccija, te uz različite plodove mora. Dodajte ih šaku omiljenoj salati od mesa ili povrća, primiješajte voćnoj salati ili njime posipajte omiljen desert te pustite neka sva osjetila uživaju.
Mi vam donosimo recept za čokoladnu bombu sa šipkom
Potrebno vam je:
- 65 g kakaa
- 190 g brašna
- 1/2 žličice soli
- prašak za pecivo
- 100 ml kave
- 120 ml mlijeka
- 115 g maslaca
- 250 g šećera
- 2 jaja
- 280 g čokolade
- 120 ml vrhnja za kuhanje
- 170 g maslaca
- 2 šalice šipka
Priprema:
- Prosijte zajedno brašno, kakao, prašak za pecivo i sol. U zdjelici pomiješajte kavu i mlijeko. U zdjelu za miješanje stavite omekšali maslac i šećer. Miješajte mikserom, dok smjesa ne postane glatka. Dodajte jedno po jedno jaje, ali tako da prethodno bude dobro sjedinjeno sa smjesom.
- Dok miješate najslabijom jačinom miksera, dodajte pola suhih sastojaka. Ulijte kavu i mlijeko, a na kraju, ostatak suhih sastojaka. Smjesu podijelite u dva kalupa i pecite 25-30 minuta, na 175 stupnjeva.
- Čokoladu i vrhnje miješajte na pari dok se čokolada rastopi. Dodajte maslac i dobro izmiješajte. Kremom slijepite tortu i premažite je izvana, a na vrh stavite šipak.
U slast!