Recepti 12. srpnja 2018.

Zašto je dobro pri ruci uvijek imati domaći povrtni temeljac

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Tijekom školice kuhanja kod Gastronomada stekla sam jednu dobru naviku – redovitu pripremu povrtnog temeljca. Obično dio iskoristim za juhu, a ostatak podijelim u posudice, zamrznem i naknadno koristim u pripremi različitih jela.

Budući da se ježim od kocki za juhu i juhe iz vrećice, domaći je temeljac jedina opcija, a priprema je zaista jednostavna i poprilično kratka. Odlično je i to što možete iskoristiti i povrće koje vam preostane tijekom tjedna. Nemojte ga baciti, već ga skupljajte u vrećici u zamrzivaču i pritom uštedite novac.

 

riblja juha Možda vas zanima... Ideja za Badnjak - divna, a jednostavna riblja juha Recepti

 

Prenosim vam recept koji sam dobila kod Gastronomada i prema kojem i sama radim povrtni temeljac. Naravno, možete dodati i drugo povrće, poput cvjetače, kupusa i kelja.

 

Sastojci:

  • 2 grincajga
  • 1 veći luk
  • 1 list celera listaša
  • ½ koromača
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 5 zrna papra
  • 1 lovorov listopad 
  • 1 žlica koncentrata od rajčice
  • 1 grančica mažurana/ 1 mala žličica suhog
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 0,5 dl suhog bijelog vina

Priprema:

  1. Povrće očistite i narežite na veće komade.
  2. U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte povrće te ga pirjajte 3-4 minute.
  3. Podlijte vinom, začinite i nastavite pirjati dok tekućina ne ispari.
  4. Ulijte 2 litre vode i pričekajte da proključa, a potom smanjite vatru na najmanje.
  5. Kuhajte 40 minuta, a zatim pričekajte da se ohladi i procijedite ga.

Od ovih ćete sastojaka dobiti otprilike 1,5 l temeljca. Ako ga ne planirate iskoristiti odmah, ohladite ga, prebacite u plastične čaše ili posudice i zamrznite.

 

Možda vas zanima... Juha od celera i krušaka Steve Karapandže Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.