Budući da se ježim od kocki za juhu i juhe iz vrećice, domaći je temeljac jedina opcija, a priprema je zaista jednostavna i poprilično kratka. Odlično je i to što možete iskoristiti i povrće koje vam preostane tijekom tjedna. Nemojte ga baciti, već ga skupljajte u vrećici u zamrzivaču i pritom uštedite novac.
Prenosim vam recept koji sam dobila kod Gastronomada i prema kojem i sama radim povrtni temeljac. Naravno, možete dodati i drugo povrće, poput cvjetače, kupusa i kelja.
Sastojci:
- 2 grincajga
- 1 veći luk
- 1 list celera listaša
- ½ koromača
- 2-3 režnja češnjaka
- 5 zrna papra
- 1 lovorov listopad
- 1 žlica koncentrata od rajčice
- 1 grančica mažurana/ 1 mala žličica suhog
- 2 žlice maslinovog ulja
- 0,5 dl suhog bijelog vina
Priprema:
- Povrće očistite i narežite na veće komade.
- U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte povrće te ga pirjajte 3-4 minute.
- Podlijte vinom, začinite i nastavite pirjati dok tekućina ne ispari.
- Ulijte 2 litre vode i pričekajte da proključa, a potom smanjite vatru na najmanje.
- Kuhajte 40 minuta, a zatim pričekajte da se ohladi i procijedite ga.
Od ovih ćete sastojaka dobiti otprilike 1,5 l temeljca. Ako ga ne planirate iskoristiti odmah, ohladite ga, prebacite u plastične čaše ili posudice i zamrznite.