Recepti 19. siječnja 2023.

Zima na žlicu: Talijanska juha s aromatičnim biljem

Minestrone
Minestrone foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Za hladnih zimskih dana obilna zdjela juhe ili toplog variva najbolja je hrana za utjehu

Guste juhe i variva omiljena su zimska hrana, a toliko su jednostavna za pripremu da ih mogu raditi i potpuni početnici u kuhinji. Upute u jednoj rečenici glase ovako: nakon što se meso po tvom izboru krčka neko vrijeme, dodaš raznog povrća i začina da jelo obogatiš okus. 

Talijanska kuhinja, osim što počiva na maslinovu ulju, jako voli aromatično bilje, poput kadulje i origana, a čak i u juhe ne propuštaju ubaciti malo parmezana. Zato je ova okrjepljujuća juha savršena za trenutke kada osjećaš da te ‘lomi’ prehlada. Kako zimi kronično nedostaje svježeg povrća, dobra zamjena će biti i ono konzervirano ili smrznuto. 

 

Minestrone Možda vas zanima... Minestrone: Najslavnija talijanska juha Recepti

 

Talijanska juha s aromatičnim biljem

Sastojci za 4 osobe:

  • 500 g svinjske plećke
  • 1 glavica luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 400 g bijelog kupusa
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 500 g pelata iz konzerve narezanih na kockice
  • 100 ml soka od rajčice
  • 700 ml povrtnog temeljca
  • ½ žličice suhe kadulje
  • 60 g ječmene kaše
  • čili u prahu
  • sol i papar
  • 50 g krupno naribanog parmezana
  • listići svježeg origana

 

Možda vas zanima... Talijanska juha s tjesteninom, piletinom i kukuruzom Recepti

 

Priprema:

  1. Svinjetinu nareži na kocke. Luk i češnjak oljušti i nareži na kockice, a kupus na trakice.
  2. Zagrij ulje, meso posoli i popapri na vrućem ulju. Umiješaj luk, češnjak, kupus i pelate pa sve zajedno pirjaj. Umiješaj potom i sok od rajčice pa temeljac te sve kuhaj još oko 45 minuta.
  3. Na kraju kušaj varivo, po potrebi dodaj soli i papar koliko želiš, pospi parmezanom i origanom te odmah iznesi na stol. 
     
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.