Guste juhe i variva omiljena su zimska hrana, a toliko su jednostavna za pripremu da ih mogu raditi i potpuni početnici u kuhinji. Upute u jednoj rečenici glase ovako: nakon što se meso po tvom izboru krčka neko vrijeme, dodaš raznog povrća i začina da jelo obogatiš okus.
Talijanska kuhinja, osim što počiva na maslinovu ulju, jako voli aromatično bilje, poput kadulje i origana, a čak i u juhe ne propuštaju ubaciti malo parmezana. Zato je ova okrjepljujuća juha savršena za trenutke kada osjećaš da te ‘lomi’ prehlada. Kako zimi kronično nedostaje svježeg povrća, dobra zamjena će biti i ono konzervirano ili smrznuto.
Talijanska juha s aromatičnim biljem
Sastojci za 4 osobe:
- 500 g svinjske plećke
- 1 glavica luka
- 1 češanj češnjaka
- 400 g bijelog kupusa
- 2 žlice maslinova ulja
- 500 g pelata iz konzerve narezanih na kockice
- 100 ml soka od rajčice
- 700 ml povrtnog temeljca
- ½ žličice suhe kadulje
- 60 g ječmene kaše
- čili u prahu
- sol i papar
- 50 g krupno naribanog parmezana
- listići svježeg origana
Priprema:
- Svinjetinu nareži na kocke. Luk i češnjak oljušti i nareži na kockice, a kupus na trakice.
- Zagrij ulje, meso posoli i popapri na vrućem ulju. Umiješaj luk, češnjak, kupus i pelate pa sve zajedno pirjaj. Umiješaj potom i sok od rajčice pa temeljac te sve kuhaj još oko 45 minuta.
- Na kraju kušaj varivo, po potrebi dodaj soli i papar koliko želiš, pospi parmezanom i origanom te odmah iznesi na stol.