Kao idealno proljetno jelo chef restorana Vinodol Marijo Čepek preporučuje ti rižoto od šparoga i škampi. Osim što je lagan, zdrav i niskokaloričan, ako ga pripremite prema uputama iskusnog kuhara, sigurno ćete uživati i u bogatom okusu ovog rižota.
Sastojci za 4 osobe:
- 20 dag divljih šparoga
- 30 dag riže
- 30 dag škampi (očišćenih)
- 1 litra ribljeg temeljca
- češnjak
- maslinovo ulje
- bijelo vino
- maslac
- sol
- grana padano
Škampe popeći na maslinovom ulju, začiniti i staviti sa strane. Na istoj masnoći glazirati rižu, dodati sitno sjeckani češnjak te podliti s malo vina. Kada se vino reducira, podlijevati temeljcem uz konstantno miješanje. Kada je riža pri kraju, dodati šparoge koje smo istrgali na manje komade veličine od 2 do 3 centimetra, bez drvenastog donjeg dijela i opečeno meso škampi. Kuhati uz konstantno miješanje dok riža nije gotova. Na kraju povezati s ribanim sirom. Prema želji se rižoto može podliti s maslinovim uljem.