gastro postao
Preokrenuti kolač od jabuka s domaćom karamelom i medom idealna je jesenska slastica.
Topina i ugodni mirisi proširit će se vašom kuhinjom kod pripreme ovog preokrenutog kolača od jabuka. Najprije pripremite domaći, jednostavan karamel, a zatim sve skupa ukomponirajte u kalup. Mješavina meda i karamele će dati na sočnosti i, ako ga spremite u dobro zatvorenu posudu, on će biti svjež čak i nekoliko dana poslije pripreme.
Potrebno vam je:
- 3 žlice maslaca
- 1 šalica smeđeg šećera
- 500 g jabuka
- 2 šalice brašna
- 2 žličice praška za peciva
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica klinčića
- 2 jaja
- 2 žlice svježeg ribanog đumbira
- Prstohvat soli
Postupak pripreme:
- Jabuke očistite i narežite na ploške.
- Zagrijte žlicu maslaca pa dodajte pola šalice smeđeg šećera.
- Dodajte 2 žlice vode i kuhajte dok se šećer ne otopi, a vi dobijete gusti karamel umak.
- Maknite na tanjur pa u istoj posudi otopite još kockicu maslaca i dodajte jabuke.
- Kuhajte dok ne omekšaju.
- Posložite ih na dno kalupa koji ste premazali maslacem i prelijte dobivenim karamelom.
- Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli, začine.
- Pomiješajte ostatak otopljenog maslaca, dvije žlice meda, jaja i đumbir.
- Dobro pomiješajte pa dodajte suhe sastojke i dobivenu smjesu prelijte preko jabuka.
- Pecite oko 40-45 minuta na 180 stupnjeva.
- Prije posluživanja kolač ohladite i preokrenite.
Dobar tek!