Vrijeme je da počnemo koristiti te odbačene dijelove namirnicama i stanemo na kraj pretjeranom bacanju hrane. Donosimo vam pet ideja kako iskoristiti dijelove namirnica koje uobičajeno bacamo.
1. Stapke brokule
Stapke brokule možete narezati na prutiće i jesti sirove kao međuobrok, ali je važno da prije toga ogulite vanjski dio stapke. Kuhane stapke brokule možete ubaciti u povrtnu pitu, fritaju ili izmiksati u pire i dodati juhi. Svježe stapke brokule možete i naribati i pripremiti na salatu.
2. Lišće mrkve, rotkvice i repe
Lišće mrkve možete iskoristiti na isti način kao i ostalo začinsko bilje. Od lišća rotkvice, repe i mrkve možete napraviti ukusni pesto, dodati ga u svoju najdražu juhu ili u zeleni smoothie.
3. Vrhovi jagoda
Sezona jagoda nam još uvijek traje i umjesto da bacite vrhove jagoda koji vam ostanu nakon čišćenja, možete ih iskoristiti za pripremu aromatizirane vode. U bokal s vodom dodajte kriške limuna i krastavaca, vrhove jagoda i lišće metvice te stavite na hlađenje. Ovaj jednostavni napitak odlično je osvježenje za vruće ljetne dane.
4. Neiskorišteni dijelovi povrća za juhu
Složit ćete se da su luk, mrkva i celer ključni sastojci ukusne juhe. No, postoji nekoliko zanimljivih ideja kako dodatno pojačati okus juhe – ljuska luka, vrhovi i oguljeni dijelovi mrkve, lišće celera, stapke gljiva, lišće mladog luka, stabljike komorača te kora pastrnjaka, patliđana ili bundeve.