Špajza 22. studenoga 2021.

Anitin blog izvor je kreativnih recepata s mediteranskim štihom

Anita Karaman, autorica bloga Možeš se udat foto: Privatni album

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Anita Karaman, autorica bloga Možeš se udat, finalistica je Gastro zvijezde u kategoriji Tradicionalna kuhinja

Iza zanimljivog imena Možeš se udat stoji Anita Karaman, blogerica koja, kako kaže, nema blagog pojma o udajama, ali zna kako zaraditi ovaj ultimativni kompliment u kuhinji. Anita je blog pokrenula 2016. godine, no prije nego što je nastao Možeš se udat, s grupom prijatelja je na fakultetu vodila blog Arhijed u kojem su recepte prikazivali arhitektonskim metodama prezentacije. "To je bila čista zafrkancija, ali format bloga mi se svidio. Nakon diplome odlučila sam nastaviti sama jer sam osjećala potrebu ozbiljnije istražiti i pokazati svoje kulinarske eksperimente kroz neku smislenu platformu", rekla nam je. 

Prvi recept koji je podijelila s pratiteljima bila je panna cotta u četiri varijante, za četiri godišnja doba. "Tada sam još ambiciozno vjerovala da ću imati vremena u svakom receptu pokazati čitateljima kako se lako zaigrati u kuhinji kad savladate osnove, i kako mijenjati recept ovisno o stanju u frižideru", dodala je Anita i objasnila kako je u bloganju pronašla slobodu strukturiranja vlastitih razmišljanja o jelu: "Važno mi je da se vidi zašto sam odabrala određene sastojke, kako sam ih začinila, na koji način termički obradila i zašto to funkcionira u cjelini".

 | Author: Instagram @_mozes_se_udat Anita priprema jela tradicionalnih okusa foto: Instagram @_mozes_se_udat

Kao drugi, vrlo važan benefit, vidi upoznavanje divnih ljudi i blogera koji dijele istu strast. Dodaje kako domaće blogere prati otkad ima pristup internetu, puno prije pokretanja bloga: "Rano sam uvidjela da je riječ o jako talentiranim ljudima koji su dobrim dijelom utjecali na mene, i još danas ih rado pratim. Ono što me iznenadilo je njihova vrlo pozitivna reakcija prema meni mladoj i manje iskusnoj".

Tradicionalna kuhinja za nju znače lokalni, sezonski sastojci, Mediteran, maslinovo ulje, nježni okusi bez jakih začina i "šugovi koji ostaju na dnu pjata da ih pokupiš kruhom". Njezina obitelj voli jednostavnu, domaću hranu i nisu pretjerano otvoreni za eksperimente, no kako živi sama, uglavnom kuha za sebe, ali voli i razveseliti prijatelje morskim plodovima. Posebno je popularan njezin ciklus marendi s idejama za svakodnevne obroke koji se mogu pripremiti za ručak ili ponijeti na posao.

Kad ima vremena, sebi za gušt kuha bistre mesne juhe: "Mama me opskrbljuje mesom pijetla, kokoši i junećim repom koji kuham satima. Juhu kuham s hrpom povrća i dodacima koji nisu uobičajeni: sušenim gljivama, zvjezdastim anisom, štapićem cimeta i đumbirom". Dodaje kako u kuhinji ne može bez maslinovog ulja i soli: "Dobro maslinovo ulje i par zrna krupne soli jednostavne namirnice podižu do zaokruženog jela".

Za Možeš se udati možeš glasati ovdje, a Anita dodaje i recept koji svatko treba znati napraviti - lešo sezonsko povrće s češnjakom i maslinovim uljem, uz dva meko kuhana jaja: "I sama to često jedem jer je zdravo, nutritivno bogato i brzo, a izuzetno ukusno". Veseli se otkriti kako izgleda pred kamerom dok kuha i uzbuđena je što joj je ovo novo iskustvo ujedno i izlazak iz zone komfora. 

Glasuj za Anitu i njezin blog Možeš se udat ovdje!

Lidl je prepoznao važnost poticanja i nagrađivanja food blogera i veliku važnost ovog natjecanja u organizaciji portala missGastro i podržao projekt. Naš partner Gorenje se i ove godine priključuje najvećem regionalnom natjecanju i postaje sponzor kategorije Tradicionalna hrana. Za favorite glasaj na web stranici Gastro zvijezde, a sve novosti o natječaju prati na našem Facebook i Instagram profilu. 

 

 | Author: Gastro zvijezda 2021. foto: Gastro zvijezda 2021.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.