Špajza 26. travnja 2023.

Aromatizirani maslac pravi je hit! Postoji i slatka verzija!

Aromatizirani maslac
Maslac aromatiziran češnjakom i timijanom foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako nije neki kulinarski novitet, aromatizirani maslac ponovno je ludo popularan zahvaljujući TikToku gdje je videa s hashtagom #compoundbutter pogledalo ukupno 105 milijuna ljudi

Nema boljeg od finog maslaca na kruhu, još ako je s nekim posebnim začinima… Naime, začinjeni, odnosno aromatizirani maslac već je nekoliko godina veliki food trend, a dokazuje to i hashtag #compoundbutter koji ima više od 105 milijuna pregleda na TikToku!

Naravno, najlakše je kupiti ga gotovog u bolje opskrbljenim supermarketima ili u specijaliziranim trgovinama, no vrlo lako možeš ga pripremiti i kod kuće, a okuse prilagoditi vlastitom ukusu, ali i namjeni za koju ćeš maslac koristiti.

@countrycrock Korean Inspired Compound Butter using Country Crock Plant Butter. Not an authentic recipe. #TalkingTree #MoveWithTommy #fyp #foryoupage #dairyfree #countrycrock #food #dairyfreerecipes #foodtok #plantbased #plantbasedrecipes #compoundbutter ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Vrhunski glavni sastojak

Aromatizirani maslac sastoji se od maslaca vrhunske kvalitete koji ima 82% masnoće i dodataka u obliku začina, soli, češnjaka i drugih dodataka koji njegov okus podižu na višu razinu, a time naravno i jelo u kojem ćeš ga koristiti. Jednostavno ga napraviš, spremiš u hladnjak ili zamrzivač i vadiš potrebnu količinu. Tako će začinjeni maslac uvijek spreman za upotrebu.

"Primjerice, maslac začinjen sušenim i usitnjenim šumskim gljivama odlično ide uz mesna jela uz koja se poslužuje crni pinot jer oboje imaju zemljani okus. To je savršen pairing!", govori chefica Sheannan Davis, autorica knjige 'Buttermonger'.

 | Author: Shutterstock Aromatizirani maslac na sočnom steaku... to je pravo savršenstvo! foto: Shutterstock

Lude kombinacije okusa

Također, sjajni su maslaci oplemenjeni primjerice kombinacijom đumbira i češnjaka, kao i oni slatki poput primjerice maslaca s vanilijom i aromom breskve. Također, chefica Davis često pravi i maslac s limunom i svježe mljevenim crnim paprom koji izvrsno ide uz jela od ribe i plodova mora te tjesteninu, a uz njega odlično prijaju suhi pjenušci i svježi sauvignon blanc.

 

Možda vas zanima... Znamo kako možeš pravilno zamrznuti maslac Špajza

 

Aromatizirani maslac može biti sastavni dio svakog butter boarda (daske s maslacem), no može se poslužiti i u malim posudicama, kao dio svakog obroka uz vrhunski kruh. Možeš poslužiti samo jedan okus, no sve je veći hit poslužiti trio aromatiziranih maslaca različitih (kombinacija) okusa.

 | Author: Shutterstock Maslac aromatiziran ljutom papričicom foto: Shutterstock

Jednostavna priprema

Kako napraviti aromatizirani maslac? Vrlo jednostavno! Maslac treba ostaviti na sobnoj temperaturi, da omekša te ga potom izmiksati i dodati mu sastojke koje želimo. Potom pospremiti u posudu s poklopcem bez dotoka zraka i odložiti u hladnjak ili pak možeš oblikovati 'kobasicu' od aromatiziranog maslaca, koju ćeš potom čvrsto zamotati u papir za pečenje ili prozirnu foliju te staviti u zamrzivač da ti uvijek bude pri ruci.

A evo i nekoliko odličnih kombinacija začina za maslac s bloga Love and Lemons… Prvi je maslac s češnjakom, vlascem i koprom, drugi je s limunskim timijanom, treći s medom, ružmarinom i kaduljom (koji odlično pristaje uz hrskavi pečeni batat!), a tek četvrti – sa sušenim rajčicama i bosiljkom!

 | Author: Shutterstock Palačinke s maslacem aromatiziranim javorovim sirupom i narančinom koricom foto: Shutterstock

Neodoljiva slatka verzija

Odlične ideje za aromatiziranje maslaca ima i slavna kuharica i kulinarska TV zvijezda Ree Drummond, poznatija kao – The Pioneer Woman. Zamisli samo kako se njezin maslac aromatiziran cimetom, narančinom ili limunovom koricom, medom ili javorovim sirupom topi po slasnim palačinkama ili vaflima za doručak. Ili pak neki raskošni medium pečen steak na kojem se topi komad maslaca aromatiziranog začinskim biljem, limunovom koricom, češnjakom ili paprom, odnosno kombinacijom navedenih sastojaka… Ma pravi raj!

 

Možda vas zanima... Aromatizirani maslac - jednostavan dodatak koji popravlja baš svako jelo Špajza

 

Odlična kombinacija zvijezde emisije 'The Pioneer Woman' je i ona sa usitnjenim svježim ružmarinom (1 žlica), dimljenom slatkom paprikom (1 žličica) i solju (1/2 žličice) ili pak ona gdje se 125 g omekšalog maslaca pomiješa sa 2 žlice svježeg nasjeckanog začinskog bilja (jedna vrsta ili kombinacija po želji – peršina, timijana, origana…), ½ žličice soli i ½ žličice grubo mljevenog papra. Ova potonja sjajno će se spojiti s pečenom ili grilanom piletinom ili pak raznim povrćem pripremljenim na pari ili na grilu.

@lisanguyen Cooking rare steak with compound butter #steak #compoundbutter #cooking ♬ Super Mario 64 (Main Theme) - Tony Brattoli

A što tek reći na Pionirkinu ljutu kombinaciju – 125 g omekšalog maslaca, ½ jalapeño papričice, sok ½ limete te ½ žličice soli uz koju će kuhani klipovi kukuruza dobiti potpuno novu dimenziju?! A zamisli tek slatki doručak ili desert – tostirani kruh ili kukuruzna zlevanka u kombinaciji s maslacem aromatiziranim 1 žlicom meda i 2 žličice naribane narančine korice? Ma tko bi tome odolio!

A sad je dosta, više ne možemo čitati ni pisati ove retke, idemo smjesta aromatizirati komad maslaca… Javimo dojmove!

 | Author: Shutterstock Aromatizirani maslac foto: Shutterstock

 

Sastojci Možda vas zanima... Zašto maslac mora biti na sobnoj temperaturi? Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.