Špajza 15. srpnja 2016.

Balon: Isprobana kvaliteta u novom/starom ruhu

Balon
foto: Gablec Beg
gastro postao gastro.24sata.hr
Balon je omiljeno mjesto brojnih Zagrepčana i njihovih gostiju, a samo koji dan prije velikog renoviranja, naš se vrli kolumnist posvetio njegovom recenziranju...

Kako su se početkom srpnja drastično promjenili klimatski uvjeti, tako sam i ja promijenio svoje prehrambene navike. Pa svoja četiri obroka dnevno pretvaram u dva, što je i potpuno razumljivo u ovo doba paklenih vrućina.

Doručak sam pretvorio u voćni sok odmah po ustajanju, a meni najdraži gablec spajam sa ručkom, tako da ostajem u danu samo na njemu i večeri. I satnica se time nešto promjenila, tako da prvi obrok konzumiram oko podne u doba najvećih vrućina, pa mi je bitno naći mjesto na kojem ću uz dobru hranu naći i dozu osvježenja. Zagrebačko Prisavlje je jedno takvo mjesto gdje se nekako lakše podnose srpanjske vrućine zbog povjetarca sa Save, a mjesto koje može ponuditi i dobru hranu i nešto gastro doživljaja je sigurno restoran Balon, koji je godinama jedno od mojih dražih mjesta.

Balon | Author: Gablec Beg foto: Gablec Beg

U posljednje vrijeme i neke su nove zamisli našle mjesto u kuhinji Balona kao i, po meni - najljepšoj terasi u gradu. Kuhinju je preuzeo chef Zlatko Vukelić, a dugogodišnji voditelj Alen Latinović pokazuje da je još uvijek pun elana i vrlo inventivan što se tiče organiziranja vinske karte i rukovođenja osobljem lokala. Jedan od najjačih aduta Balona, pored poslovično vrlo ukusnih jela je i kvaliteta posluge te on nipošto nije bezrazložno jedno od omiljenih mjesta hrvatske političke i poslovne elite.

Na jaču marendu uputio sam se s dragim prijateljem s kojim volim kušati i potom kontemplirati o konzumiranoj hrani i vinu. Počeli smo s dva nova topla predjela na karti restorana i nismo pogriješili: jednostavne, ali jako ukusne tagliatelle s vongolama prožete okusom mora, te kompleksnije jelo sa zemljanim tonovima u okusu - risotto sa ciklom, lješnjacima i sirom s tartufima.

Balon | Author: Gablec Beg foto: Gablec Beg

Moj se prijatelj odlučio nastaviti s fino pečenim lososom posluženim na mladim mahunama s umakom od kopra, a ja sam nakon tagliatella naručio kremasti risotto sa šafranom kao podlogu za kralja mora, prekrasni filet kovača sa žive vatre. Izuzetno zadovoljni odabirom zaključili smo da su porcije ipak malo prevelike, ali vjerujem kako će se naći i veliki broj gostiju kojima to uopće neće smetati, dapače...

Zadržat ću se malo na filetu kovača za kojega držim da je sigurno u vrhu riblje ponude grad. Bio je idealno pripremljen, dovoljno pečen, a opet dovoljno sočan da osjetite sve njegove najbolje strane. Kremasti rižoto sa šafranom je stvarno kremast, a riža pravilno odabrana, i što je najvažnije - tehnički optimalno spravljena. Ukusi su mi se vraćali u misli još za večerom koja je taj dan, logično, bila vrlo kasno.

Balon | Author: Gablec Beg foto: Gablec Beg

Pohvalit ću i prijedlog vina, a pili smo na čaše, Mount Nelson Sauvignon blanc – Marlborough i Riesling Mosel, dr. Loosen. Deserti za koje smo se odlučili u zadnji čas bili su stvarno osvježavajući. Pita s kremom od limete te Mousse od bijele čokolade s pireom od ananasa i biskvitom od badema - sjajno su zaokružili ovaj gablec/ručak, koji mi je triger da se obavezno još koji put ovog ljeta vratim na ovu ugodnu terasu uz obalu Save.

Važno je spomenuti da smo i cijenom bili jako zadovoljni jer smo ovaj ozbiljan ručak za dvoje, iako je meni drago zvati ga gablecom, s vinom i dvije kave platili 612 kuna, što je sasvim prihvatljivo kad se sagleda sva količina tanjura i pića koju smo konzumirali, a na samom smo početku počašćeni i izvrsnim cocktailom Hugo kojeg u Balonu spremaju s meni, jednim od najdražih pjenušaca, Giovanni, istarskog vinara Leonarda Palčića.

Balon | Author: Gablec Beg foto: Gablec Beg

Dragi moji vaš kolumnist odlazi na more pa vam možda štogod dojavim o dalmatinskim marendaonicama... U svakom slučaju do sljedeće preporuke, dobar tek, voli vas Gablec Beg.

RESTAURANT BALON
• Email: info@restaurantbalon.com
• Adresa: Prisavlje 2, 10000 Zagreb, Hrvatska
• Telefon: +385 (1) 6040 918
• Fax: +385 (1) 6060 860
• Radno vrijeme: Pon-Ned 11-24h

Voditelj restorana: gosp. Alen Latinović, kontakt: 091 6655 433 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.