„Pod starim krovom“ je u međuvremenu promijenio ime u „Beška“ i preselio se na novu lokaciju nedaleko od centra grada. Kroz to je vrijeme konstantno mijenjan interijer, ali i ponuda, pa su tako neko vrijeme posluživali ćevape, pizzu, a povremeno i samo kave za zaposlenike obližnjeg suda. Na 50. je godišnjicu Beška dobila potpuno novo ruho i s pravom je znaju kao jedno od najugodnijih mjesta u cijelom Međimurju.
Dizajn interijera i eksterijera: „Ono što volimo“
Zahvaljujući široj obitelji Jelisavete Horvat, posebice mladom Luki Damjanoviću koji je preuzeo obiteljski posao, Beška je bistro u kojem se gosti osjećaju kao u posjetu bliskim prijateljima. Ljeti je pravo zadovoljstvo sjediti u saletlinu, staroj sjenici u kojoj su davnih dana uživali samo odabrani. Uz sjeni drveća, uz svježe cvijeće s placa i nesparene stolice koje se ipak savršeno nadopunjuju, ondje ujutro možete doručkovati, popiti kavu, pročitati novine ili jednostavno uživati u tišini i svježem zraku.
Ulaskom u bistro pogled će vam odmah odlutati u lijevi kutak sa zrcalima, udobnim naslonjačima, kalijevom peći i policom s knjigama. Ondje ćete se vjerojatno osjećati kao jedini gost, izgubljen u mirisu kave i beletristici ili pak u intimnom razgovoru. Ni unutrašnjost nije stalna i uniformirana, već su kombinirani elementi stare Beške, upečatljive cvjetne tapete i suptilna rasvjeta. Pronaći ćete tamo i dizajnerske elemente, ali i novinske isječke i fotografije iz sredine prošlog stoljeća, a sa svakim ćete posjetom primijetiti i neku novu sitnicu na zidovima, policama ili stolovima. „Dizajn interijera i eksterijera radili smo u potpunosti sami. Plan je bio otvoriti mali obiteljski bistro, koji se nalazi odmah uz naše dvorište, a današnje je izdanje Beške zapravo rezultat spontanosti i rada članova moje obitelji“, rekao nam je Luka.
Što se u Beški jede i pije?
Jelovnik vas pri svakom susretu može iznenaditi jer se hrana priprema u skladu sa sezonom, ali i prema raspoloženju. Možda uspijete pogoditi dan kada se iz pećnice upravo vade friški domaći kroasani, buhtle, puževi ili pak klipići. U Beški možete očekivati i fritaju, quiche, sendvič s pečenom svinjetinom, ali i zalogajčiće poput domaćih grisina i pereca. Ako pak više volite slatko, na jelovniku ćete pronaći i prave klasike – panna cottu, cheesecake u čaši i sezonske pite.
U slučaju da ste zaista jutarnji gost, vjerujemo da će vas više privlačiti svježe cijeđeni sokovi, domaći ledeni čajevi ili pak posebni Beškin čaj. U čast hrabroj čakovečkoj ugostiteljici, koja je redovito dan započinjala čajem od šipka koji je kasnije samo nadopunjavala rumom, ovaj je napitak u stalnoj ponudi. Beška se može pohvaliti i vinskom kartom s 30-ak etiketa podijeljenih po hrvatskim regijama, ali i suradnjom s lokalnom craft pivovarom Međimurski Lepi Dečki te proizvođačima likera Good Spirit i cidera Buzdovan.
Osjećaj doma s daškom umjetnosti
Ono što je u Beški zasigurno drukčije no u većini čakovečkih ugostiteljskih objekata je briga o sitnicama i individualni pristup gostu. Vodu ovdje nećete dobiti u čaši niti ćete jutarnju kavu piti u sponzorskim šalicama. Svaki gost na stolu će imati bocu vode s narančom i limunom, a sve su šalice izrađene po narudžbi. Glazba je također veliki plus, dovoljno glasna da se opustite uz Amiru Medunjanin, Josipu Lisac, Zorana Predina ili pak glazbenike poput Sade, a da pritom ne ometa razgovor.
S obzirom na playlistu, vjerojatno možete pretpostaviti kakva vas atmosfera očekuje na posebnim događanjima. „Dobrodošlo je sve što je kvalitetno. Počeli smo s eventima pod nazivom „Kod Beške na tapeti“ tijekom kojih smo ugostili zanimljive ljude poput svima poznatog Kristiana Novaka, varaždinskog kardiologa koji je spletom okolnosti otišao raditi kao liječnik opće prakse na Mljet, uspješnih Međimurki povodom dana žena…“, rekao nam je vlasnik Luka Damjanović. Povremeno ispod dobrog starog saletlina netko i zapjeva i zasvira, a održan je i niz vinskih večeri s naglaskom na određenu sortu vina.
Već će u petak, 7.rujna, zainteresirani gosti moći slušati o uspjesima mladog međimurskog chefa Matije Bogdana, koji se vraća s Korčule gdje je radio u restoranu De Canavellis. Za godišnjicu bistroa početkom listopada u planu je jam session s glazbenicima koji su dosad tamo nastupali.
I na kraju…
Posebno mi se svidjela jedna rečenica koju je Luka izgovorio: „Udaljeni smo od centra par stotina metara, ali upravo zbog toga u Bešku ljudi ne dolaze slučajno, već s namjernom.“ Zaista jest istina, jer Beška nije bistro u koji ćete spontano sjesti tijekom subotnje šetnje po čakovečkom parku i trgu. Doći ćete s namjerom da uživate u doručku, desertu, šalici kave ili pak domaćem ledenom čaju od jagode i vanilije, a prije svega – u dvorištu izoliranom od gradske buke i užurbanog načina života.