Špajza 05. lipnja 2023.

Birana publika uživala u savršenim mjehurićima

6. izdanje Salona pjenušavih vina
6. izdanje Salona pjenušavih vina foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
U restoranu Maksimir, na početku istoimenog najljepšeg zagrebačkog parka, održano je 6. izdanje Salona pjenušavih vina Zagreb na kojem je sudjelovalo 25 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije

U petak 2. lipnja održano je 6. izdanje Salona pjenušavih vina u velikoj dvorani restorana Maksimir i na terasi okruženoj zelenilom. Na ovom pjenušavom boutique festivalu svoja vina s mjehurićima predstavilo je 25 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije, koji su svaki donijeli i po nekoliko pjenušavih etiketa, a u njima su iskreno uživali brojni ljubitelji vina i vinski znalci.

 | Author: Julio Frangen 6. izdanje Salona pjenušavih vina foto: Julio Frangen

Uz zvuke filmske glazbe Elme i Admira iz sastava Filmmusicorkestar, posjetitelji su degustirali vrhunske pjenušce i odlično se zabavljali, a organizatore je ove godine i vrijeme poslužilo pa se Salon održao bez kapi kiše, iako je bio najavljen pljusak. Posebna atrakcija bila je ledena skulptura-postolje Tvornice Leda na kojemu su stajali najbolje ocijenjeni hrvatski pjenušci ovogodišnjeg Salona – Kopjarov Rosé; Josipovićev Jazz i Pavlomirov 1288.

 | Author: Julio Frangen Elma i Admir, Filmmusicorkestar foto: Julio Frangen

Uz standardno kušanje na izlagačkim mjestima, posjetitelji su mogli nazočiti dvjema besplatnim radionicama. Prvu radionicu "Pjenušavi susret u čaši: Hrvatska & Slovenija" moderirale su organizatorice - Nina Levičnik, osnivačica mreže Salon of Sparkling Wines i Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb, naglasivši pritom važnost čaše iz koje se pjenušava vina piju.

 | Author: Julio Frangen Nina Levičnik i Marija Vukelić foto: Julio Frangen

Za ovu prigodu odabrana je hrvatska čaša - Riedel Malvazija istarska koja odlično ističe mirise pjenušavih vina. U kušanju naslijepo i neobaveznom vinskom razgovoru uz najbolje ocijenjene pjenušce mreže - Kopjar, Josipović, Pavlomir, Albiana, Kozinc i Klet Krško - polaznici su pokušali prepoznati iz koje države dolaze.

Na drugoj radionici "Pogodi metodu: charmat ili tradicionalna" po dva pjenušca obiju metoda kušana su također naslijepo, a nakon prepoznavanja metoda, predstavile su se vinarije Royal Hill Estate iz Erduta i Degrassi iz Istre, objasnivši na koji način rade svoja pjenušava vina te kakve su razlike i sličnosti metoda.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Salon pjenušavih vina Zagreb pokazao je raznolikost sortimenta i regija u kojima se pjenušava vina proizvode, doveo je ciljanu publiku koja voli i želi više naučiti o mjehurićima te najavio sljedeći susret u Ljubljani, već ovaj petak 9. lipnja na 9. Salonu penečih vin Ljubljana.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.