Svijetle i pastelne boje, starinski preuređeni namještaj, bakine vitrine i ptičice u krletkama. Onda prolazite hodnikom u kojem je smještena otvorena kuhinja i koji je uređen u stilu talijanske trattorie. Drveni šank, vijenci luka i papričica, bakreno posuđe. Začudit ćete se koliko je velik stražnji dio, i kako je potpuno drugačijeg stila od romantike koja se vidi s ulice. Cigleni zidovi, crno bijele fotke, veliki šank, klupska atmosfera. Na časak smo se zanijeli i zamislili kako bi ovaj fantastično prostor mogao zaživjeti. Kakvi bi se taktovi odbijali od ovih zidova, i kakve bi to klupske večeri mogle biti…
No, iz sanjarenja o nekim drugim svjetovima prenuo nas je jelovnik. Velik i opsežan jelovnik, koji je koncipiran kao da je rađen za ozbiljni restoran, a ne za bistro s 30-ak mjesta. Nažalost, u za bistro preopsežnom jelovniku našli smo i neke prave restoranske cijene. Samu ponudu teško možemo obuhvatiti zajedničkim nazivnikom. Od klasičnih domaćih tjestenina i pizza, preko meksičkih quesadilla i tortilla, salata i povrća na sto i jedan način, do ponavljanja pomalo od svega u posebnom vegetarijanskom meniju, da bismo završili na goveđim medaljonima i pilećim ražnjićima. Nikako nam nije bilo jasno što bistro Fotić želi ponuditi.
Dnevna ponuda nije nam pomogla u rješavanju te dileme: mesne okruglice s pireom, piletima u umaku s rižom, zeleni njoki s četiri vrste sira i pizza (sve do 40kn). Pa naručismo nešto klasično i nešto dugačije: mesne okruglice (po naški, ćufte) i patlidžane punjene mljevenim mesom, couscousom i povrćem. Ćufte su došle s pekarskim krumpirom jer je ponestalo pirea, i bilo je to jedno pristojno jelo u kojem su svi okusi bili na mjestu. Patlidžan je međutim, imao određenih problema. Nije, naime, dovoljno uzeti sirovi patlidžan, izdubiti ga i napuniti nekom smjesom (u ovom slučaju, mljevenim mesom i svježim sirom) i za 15 minuta imati ukusno jelo. Takav patlidžan ne želite jesti. Ni okolno povrće, u ovom slučaju, pirjane zelene paprike, ne čine to jelo cjelinom.
Zaključak je da nam nije jasno što bistro Fotić želi biti. Pozdravljamo veliku ponudu doručaka. Pa i hladna predjela zvuče kao da mogu zaživjeti na jelovniku jednog bistroa. Sve ostalo je jedna velika zbrka stilova i koncepta koja ne drži vodu. Pametnije bi jelovnik bilo svesti na desetak jela, osvježavati ih sezonski, a pripremu dovesti do savršenstva. Ovako je Fotić samo jedan fantastičan prostor koji ne zna želi li biti meksički, talijanski, hrvatski, internacionalni restoran, gablecarna ili pizzerija.
Voditelj: obitelj Badrov
Adresa: Gajeva 25
Grad: Zagreb
Telefon: 01 4810 476
Radno vrijeme: pon-sub 8 – 23h
Kapacitet: 40 stolova u restoranskom dijelu