Špajza 25. lipnja 2013.

Bistro Šalša

salsa.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Za bistro Šalša čuli smo preko internetskih društvenih mreža. Saznali smo tek da se nalazi "negdje na Trešnjevci", a dnevni jelovnici koje objavljuju oko 10 – 11 sati ujutro danima su nas činili vrlo nemirnima i gladnima. Na kraju smo shvatili da nema druge nego da na "pauzu za ručak" odemo na drugi kraj grada.

Izvana, ništa posebno, terasica na katu obiteljske kuće na kojoj veselo žamore ljudi, kao da idete u kućnu posjetu, uokolo obiteljske kuće. Iako se može činiti da je 14h pristojno vrijeme za gablec, od tri jela koliko inače nude, dočekalo nas je samo jedno. Budući da smo u Šalšu stigli s drugog kraja grada, nije imalo smisla odbiti tu pečenu piletinu, koliko god banalno zvučala. Ubrzo nakon što se četvrtina pileta opojno mirišući našla na stolu, postalo je potpuno jasno da jela u Šalši ne zvuče dobro samo na papiru (ili ekranu) nego da se ovdje radi o nečem što u Zagrebu rijetko nalazimo. Koliko uzbudljiva može biti četvrtina piceka? Pa, ako ju uvaljate u začinske trave, kakve rijetko još koji restoran u Zagrebu koristi, iznimno. Sa svakim zalogajem pokušavate pogoditi začine korištene u marinadi, a da pritom niti jedan nije pretjeran, ne iskače, ne smeta, čak i za tradicionalno nesklone egzotici. Jednako je tako "pomaknuto" začinjen krumpir i salata koji dolaze u prilog.

Sljedeći put došli smo oko 18h kada više nema dnevnih jela pa smo morali uzeti hamburger. Iako nam se zaredalo par dana sličnih obroka, pristali smo probati i ovaj Šalšin. RougeMarine, pazi se! Meso besprijekorno pečeno i pristojne debljine, pecivo također kako treba; no prilozi su taj burger doživljaj digli na višu razinu. Radi li se o dresingu; od pečene paprike i svježeg mladog luka, ili možda garnirungu s klicama – izraz ugodnog iznenađenja još neko vrijeme nije nam silazio s lica.

Nakon nekoliko dana ponovno smo bježali s posla zbog grilane lokarde s relišem od maslina, domaćih limuna i peršina s mladim krumpirom i celerom te ragua od muzgavaca i oslića s korjenastim povrćem i žgancima, kojih smo se dokopali samo zato jer smo unaprijed nazvali i rezervirali. Ne treba ponavljati superlative iz prethodnih rečenica: naizgled jednostavna jela obogaćena nekim novim začinom, nekim neočekivanim sastojkom, nekom kulinarskom tehnikom koji ih pretvaraju u doživljaj. Pazite, pričamo o jelima koja ni u jednom trenutku ne prelaze 40 kn, a idejom i izvedbom nadmašuju ponudu mnogih razvikanih zagrebačkih restorana! Zauvijek je srušen mit da hrana pristupačnih cijena mora biti dosadna ili spravljena od nikakvih namirnica. 

Vlasnik, koji ujedno poslužuje, simpatični je brko koji tvrdi da količine neće povećavati jer to kuhinja ne bi mogla podnijeti. A to je ujedno i jedino što se Šalši može prigovoriti – prebrzo ostaju bez jela. No, dokle god će održavati ovu razinu tehnike i kreativnosti u kuhinji, mi koji ne živimo i radimo na Trešnjevci morat ćemo smišljati izgovore da "skoknemo" tamo na ručak.

Vrsta: bistro
Adresa: Kostelska 11, 10000 Zagreb
Telefon: 095 199 5459
Radno vrijeme: 11-23h
Kapacitet: 30-ak unutra, 20-ak vani
Prilagođena ponuda: dnevna jela i burgeri

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.