Špajza 29. studenoga 2013.

Bodega Norton, Malbec Reserva 2010

Bodega Norton
gastro postao gastro.24sata.hr
Ukoliko niste ozbiljnije zagrizli u svijet vina, velika je vjerojatnost da uopće niste čuli za Malbec ili ste pak možda čuli, ali ju ne možete smjestiti u prostor i vrijeme, a još manje uprijeti prstom u određeni stil vina.

Originalno porijeklom iz Francuske, jedna od 7 povijesnih crnih bordoških sorti, danas preživljava u manjem dijelu apelacija, dok je težište proizvodnje preseljeno na južnu polutku, točnije u Argentinu koja je zaslužna za povrtatak ove sorte na velika vrata. A vjerojatno vrijedi i obrnuto budući da se Malbec može smatrati razlogom zbog kojeg Argentina i Mendoza proživljava boom te zauzima sve važnije mjesto na svjetkom vinskom globusu. Jedan od razloga leži i u činjenici da ekipa u Argentini zna što radi. Eksperimentiranje s položajima, podlogom i uzgojnim oblicima dovelo je do sve preciznijeg definiranja i profiliranja pojedinih regija. Argentinci su, podržani u dobroj mjeri s europskim znanjima toliko „zagrizli u tlo“ da ih se s pravom može smatrati „terroir freakovima“. No, sve to ne bi imalo previše smisla kada konačni potrošač ne bi imao određene koristi koja je danas vidljiva kroz niz defniranih i prepoznatljivih stilova Argentinskog Malbeca (na žalost promili etiketa su dostupni kod nas na tržištu). 

Nortonova reserva iz 2010. provela je 12 mjeseci u francuskom drvetu, što je, čini se, bio optimalan period tijekom kojeg se vino oplemenilo i apostrofiralo prirodno voćno-cvjetni karakter. U čaši je umjereno duboko, gusto i kompaktno s dominantnom zrelom rubinskom bojom. Na nosu su jednako pristutne tri skupine aroma. Intenzivno zrelo crveno voće koje osvaja na prvu, iza čega slijede zavodljive arome ruže i ljubičice s vrckastim slatkastim začinima kao završnim potpisom.  Srednjeg do punog tijela, uglađeno i profinjeno. Mekano naliježe na jezik i vodi k iznimno dugom završetku obilježenom toplinom i okusima sušene smokve, mljevene kave i korice naranče kao jasnim glasnicima kvalitete, posebno promatrajući cjenovni rang. Baršunasti i zreli tanini u pozadini, ogrnuli su gutljaj u prizemnije sfere povezujući razigranost s ozbiljnošću. Aromatski novosvjetski slatkiš, kojem iz drugog plana progovaraju dublji tonovi čineći cjelinu ozbiljnijom i vrijednom vaše pažnje.  

Vina za recenziju osigurala "Dobra Vina"

Vrsta: mirno suho crno vino
% alkohola: 14,5
Sorta: Malbec
Berba: 2010.
Regija: Mendoza, Argentina
Proizvođač: Bodega Norton
Najbolje pristaje uz: Odrezak na žaru, odležali kravlji sir
Temperatura posluživanja: 18 ºC
Cijena: 84,90 kn

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.