Špajza Adventski kalendar 08. prosinca 2019.

Božić dolazi: Napravi Gingerbread keksiće

Nevena Josipović
gastro postao gastro.24sata.hr
Bliži se vrijeme Božića. Sitno odbrojavamo dane, i pripremamo se za izradu slatkih sitnih kolačića koji u sebi sadržavaju miris Božića. Onaj trenutak kada cijela kuća zamiriši po cimetu, đumbiru, klinčiću i medu.

Možda niste nikad ni razmišljali o tome, ali zašto ne biste kolačiće poklonili umjesto skupih i napuhanih poklona. Onako, čisto i iskreno, od srca. Ako sam vas uspjela nagovoriti da ove godine poklonite kolače, onda za vas imam super ideju! Gingerbread keksiće, koji se nešto sitno razlikuju od medenjaka, ali su idealan poklon koji možete pojesti, staviti na božićno drvce i prije svega u samoj izradi vam mogu pomoći djeca.

 | Author: Nevena Josipović Nevena Josipović

U izradi ovih keksića bitno je da ne koristite obični bijeli šećer i ne stavljate gotovu smjesu začina za medenjake. Priprema i izrada je vrlo jednostavna, a okus savršen. Taman koliko vam je potrebno za sreću, stoga u nastavku pročitajte recept i okušajte se u izradi.

 

U nastavku potražite recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

 

Možda vas zanima... Sočni muffini s narančom i limunom stvoreni za zimske dane Kolumne

 

Sastojci:

  • 35 dag glatkog brašna
  • 16 dag smeđeg šećera iz šećerne trske (može i Muscovado)
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica soda bikarbone
  • Prstohvat soli
  • 1 žličica kakaa u prahu
  • 1 vrhom puna žličica mljevenog cimeta
  • 1 vrhom puna žličica mljevenog đumbira
  • 1 jaje
  • 2 žlice meda
  • 15 dag maslaca
  • Po želji glazura za ukrašavanje
  • 1 bjelanjak
  • 35 dag šećera u prahu

 

Možda vas zanima... Prhka pita od sira po bakinom receptu Kolumne

 | Author: Nevena Josipović Nevena Josipović

Priprema:

  1. U posudu stavite brašno, dodajte sodu, prstohvat soli, cimet, đumbir i kakao. Promiješajte.
  2. U drugoj posudi izmiksajte omekšali maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte jaje i med. Dobro izmiksajte smjesu i dodajte ju u brašno.
  3. Na mikser stavite nastavak za tijesto i sjedinite smjesu, dok vam se ne skupi u lopticu.
  4. Zatim tijesto stavite na malo pobrašnjene podloge i lagano ga par puta premijesite, zamotajte u prozirnu foliju i pustite u hladnjaku 15 minuta.
  5. Nakon toga tijesto razvaljajte na 6 – 8 mm debljine i kalupima izradite željene oblike.
  6. Tijesto stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°, 8 do 10 minuta. Nikako ih ne smijete peći duže od 10 minuta. Izvadite ih van i pustite da se ohlade.
  7. Po želji ih možete ukrasiti pripremljenom glazurom od šećera i bjelanjka, tako što ćete bjelanjak izmiksati u snijeg i postepeno prilikom miksanja dodavati šećer u prahu dok ne dobijete gustu smjesu s kojom možete ukrašavati gingerbread keksiće. 
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.