Svake se godine 28. svibnja obilježava Međunarodni dan hamburgera u čast ovom popularnom sendviču. Porijeklo neodoljive delicije koju svi obožavamo nije potpuno poznato. Prema nekim teorijama, nastao je u njemačkom Hamburgu po kojem je dobio i ime, dok je po nekim pričama začetnik hamburgera stanoviti Louis Lassen, koji je u Americi davne 1900. godine svojim gostima, s ciljem da im pripremi nešto brzo i fino, posluživao domaće juneće meso s u vrućem mekom pecivu.
Dok su nekad hamburgere uglavnom jeli radnici industrijskih tvornica, danas je postao prava gurmanska poslastica i omiljeni zalogaj za sve ljubitelje dobre hrane. Prepoznatljiv je diljem svijeta, a pronalazimo ga u bezbrojnim varijantama s maštovitim začinima i sastojcima.
Bez obzira pripadate li onima koji hamburger ne mogu zamisliti bez tri vrste zelene salate i još malo povrća ili u njemu uživate samo uz dodatak kukuruza, sigurno je da je osnovica svakog dobrog burgera savršen komad mesa i umak koji će spojiti sve okuse.
Zato su PIK Vrbovec i Zvijezda odlučili obilježiti Međunarodni dan hamburgera te vam u suradnji s Darkom Kontinom donose omiljeni recept za hamburger ovog gastro-znalca.
Baza mu je PIK Vrbovec Američki burger, sočna pljeskavica od 100% junećeg mesa s kombinacijom začina koju je s ostalim sastojcima povezao Zvijezda Burger umak s kiselim krastavcima izrađenim na bazi Zvijezda majoneze, čija se receptura nije mijenjala već 60 godina. Dobar tek!
Sastojci:
- Brioche hamburger pecivo 1 kom
- PIK Američki burger 1 pljeskavica
- Zvijezda Burger umak
- Zvijezda Ketchup
- Senf
- Salata kristal 1 list
- Cheddar sir 2 šnite
- Rajčica 1/2 kom
- Zvijezda kiseli krastavci 1 kom
- Ljubičasti luk 1/3 luka
- PIK buđola 4 šnite
Priprema:
- Na suhoj grill tavi na naglo zapecite buđolu. Buđolu odložite na papirnati ubrus kako bi postala hrskava.
- Na grill tavi ispecite i pljeskavicu.
- Pecivo za hamburger prerežite na pola.
- Donju polovicu burger peciva premažite Zvijezda ketchupom i s malo senfa.
- Preko umaka stavite list oprane zelene kristal salate na koju stavite pečenu juneću pljeskavicu.
- Na još vruću pljeskavicu stavite šnite cheddar sira kako bi se lagano krenuo topiti.
- Preko sira rasporedite na tanke šnite narezanu svježu rajčicu, kisele krastavce i tanko rezani ljubičasti luk.
- Na kraju dodajte čips od buđole.
- Gornju polovicu hamburger peciva cijelu obilno premažite Zvijezda Burger umakom.
- Hamburger učvrstite dužom čačkalicom.
Dobar tek!