Špajza 21. prosinca 2023.

Chef Roko Nikolić otkrio je recept za najbolju pašticadu

Chef Roko Nikolić
Chef Roko Nikolić foto: Franko Kelam
gastro postao gastro.24sata.hr
Osim recepta za vrhunsku pašticadu by chef Roko Nikolić, donosimo i recept za sjajan bezalkoholni topli koktel koji nam je otkrio barmen Filip Pleteš

Kada jedan od najtalentiranijih dalmatinskih chefova udruži snage s jednim od najpoznatijih hrvatskih barmena, sjajan rezultat ne može izostati! I doista, Split zimi definitivno ne spava, u što su se uvjerili brojni Splićani degustirajući delicije i koktele u Split Baru, smještenom u hotelu Ambasador.

 | Author: Franko Kelam Barmen Filip PLeteš i chef Roko Nikolić foto: Franko Kelam  | Author: Franko Kelam Večera u hotelu Ambasador foto: Franko Kelam

Nezaboravno gastro-koktel iskustvo omogućilo je dvoje ugostiteljskih profesionalaca s dugogodišnjim iskustvom: chef Roko Nikolić i barmen Filip Pleteš. Stanovnici grada pod Marjanom oduvijek su bili veliki gurmani pa su gostovanje ovog dvojca u Splitu prepoznali kao događanje koje se ne smije zaobići. Večera u pet sljedova, koju su pratili kokteli pomno osmišljeni samo za ovu prigodu, oduševila je goste Split bara.

Na meniju su se našla razna zanimljiva jela, među kojima su bili šalamaštrani teleći jezik u kombinaciji s celerom, gorušicom i divljim zeljem, zatim brudet od trlje s dodatkom pastrnjaka te rafiole punjene goveđim repom, aronijom, ciklom i tartufom. Goste je dočekao i janjeći kapural u raštiki s janjećim fileom i janjećim juiceom.

 | Author: Franko Kelam Večera u hotelu Ambasador foto: Franko Kelam  | Author: Franko Kelam Večera u hotelu Ambasador foto: Franko Kelam

Večeru je dodatno obogatio desert - kombinacija mrkve, naranče, indijskog oraha i maslinovog ulja, što je bio slatki kraj interesantnog gastronomskog doživljaja.

"Šalamaštrani teleći jezik je tradicionalno imotsko jelo koje prije svega prezentira gastronomske vrijednosti u koje ja vjerujem i, kako potječe iz mog kraja, logično je da upoznavanje s mojim radom započnem baš s tom delicijom!“, otkriva nam 28-godišnji Roko Nikolić, chef koji je ljubav prema tradicionalnim dalmatinskim jelima naslijedio od svoje prabake.

 | Author: Franko Kelam Večera u hotelu Ambasador foto: Franko Kelam  | Author: Franko Kelam Večera u hotelu Ambasador foto: Franko Kelam

Uz recept za savršenu božićnu pašticadu chefa Roka Nikolića, dobili smo i recept za idealan zimski bezalkoholni koktel Filipa Pleteša – Apple Toddy. Inače je to bio omiljeni koktel Marylin Monroe, a vjerujemo da će postati i vaš najdraži zimski napitak!

Chef Roko Nikolić | Author: Franko Kelam Chef Roko Nikolić foto: Franko Kelam

Pašticada chefa Roka Nikolića

Sastojci:

  • 2,5 kg goveđeg frikandoa

Sastojci - za marinadu:

  • 1 l crvenog vina
  • 1 l prošeka
  • 1 l kvasine od crvenog vina
  • 300 g šećera
  • 50 g soli
  • 5 listova lovora
  • 1 glavica češnjaka

Sastojci - za špikovanje:

  • 10 klinčića
  • 6 češnjeva češnjaka (izrezanih na julienne)
  • 200 g slanine (izrezane na batonnet)
  • 200 g mrkve (izrezane na batonnet
  • 200 g korijena celera (izrezanog na batonnet)

Sastojci - za toć:

  • sol (quanto basta=koliko treba)
  • papar (quanto basta=koliko treba)
  • 300 g svinjske masti
  • 500 g kapule (izrezane na brunoise)
  • 500 g mrkve (izrezane na brunoise)
  • 500 g korijena celera (izrezanog na brunoise)
  • 100 g koncentrata rajčice
  • 1 l goveđeg temeljca
  • 3 dcl crvenog vina
  • 150 g suhih smokvi (izrezanih na brunoise)

Postupak:

  1. Goveđi frikando očistimo od žilica i opni, zavežemo špagom za pečenje mesa čvrsto s razmacima od 2-3 cm.
  2. U smjeru mesnih vlakana probušimo rupe i "špikujemo" mrkvom, celerom, slaninom, češnjakom i klinčićem.
  3. Meso prelijemo marinadom i ostavimo 24 sata u hladnjaku.
  4. Nakon mariniranja meso dobro ocijedimo te ga zatvorimo sa svih strana na vrućoj tavi na svinjskoj masti da dobije finu boju i koricu.
  5. Meso pustimo sa strane da 'odmara' dok u tavi dinstamo povrće i suhe smokve.
  6. Dodamo koncentrat rajčice i podlijemo vinom. Kada je alkohol ispario dodamo goveđi temeljac i 1 l tekućine od marinade. Kuhamo sve zajedno sat i pol do 2 sata.
  7. Nakon toga meso izrežemo na 'fete' debljine 1 cm, a umak izblendamo štapnim mikserom i po želji propasiramo kroz fino sito. Vratimo meso zajedno s umakom kuhati još sat do sat i pol.

 | Author: Franko Kelam Barmen Filip Pleteš foto: Franko Kelam

Apple Toddy

Sastojci:

  • 100 ml soka od jabuke
  • svježi komadi đumbira
  • 1 žličica meda
  • nadopuniti toplom vodom

Postupak:

  1. Zagrij sok od jabuke.
  2. Čašu obloži medom, sve sastojke izmiješaj u čaši.

 | Author: Franko Kelam Večera u hotelu Ambasador foto: Franko Kelam  | Author: Franko Kelam Večera u hotelu Ambasador foto: Franko Kelam  | Author: Franko Kelam Večera u hotelu Ambasador foto: Franko Kelam

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.