Drugo izdanje Zagreb Chill&Grilla počinje sljedeći petak, a kućica na kojoj se svakako trebate zaustaviti je ona restorana Špiro. Jako nas je zanimalo što su nam pripremili ove godine, pa smo im postavili par pitanja.
Drago nam je što ste opet s nama! Kako ste se proveli na prvom Zagreb Chill&Grillu?
Prije svega zahvaljujemo organizatorima na pozivu i na ovogodišnji festival. Prošle godine je festival bio iznad svih očekivanja. Jako dobro posjećen, svaki dio je funkcionirao besprijekorno, ponuda grill specijaliteta i craft piva je bila odlična, uz neizostavno kvalitetan glazbeni program. Imamo samo riječi hvale za prošlogodišnji festival. Koliko god smo se naradili, toliko smo se i opustili jer su svi bili odlično raspoloženi, od ljudi koji su radili, do onih koji su posjećivali festival. Zagreb Chill&Grill je odlično osmišljena proljetna festivalska priča i vjerujemo da će trajati godinama.
Što se najviše jelo prošle, a što nam pripremate ove godine?
Vjerujte nam, ne sjećamo se točne ponude, ali jelo se sve što je bilo u ponudi i jako smo ponosni na sva naša jela jer su nam tjednima nakon festivala stizale pozitivne recenzije. Radili smo na čak četiri roštilja s različitim podlogama. Naša ideja da roštilj ne smije biti dosadan je upalila u potpunosti. Punjene vješalice, gurmanske pljeskavice, tradicionalni ćevapi u lepinji, otkošteni dijelovi piletine na grillu, te osvježavajuće kebab i ostale salate. Ove godine ćemo napraviti sličnu ponudu.
Nažalost zbog logističkih razloga ponuda ne smije biti preširoka, ali to je vjerujemo i biti festivalske prezentacije kod restorana. Uglavnom, svi koji dođu i probaju naše grill specijalitete neće se razočarati. Postoji mogućnost da posjetiteljima predstavimo nešto novo, možda i nešto polako zaboravljeno, a da je kroz povijest imalo svoju značajnu ulogu u grill svijetu! Jedva čekamo da Bundek ponovno zamiriši po specijalitetima s roštilja! To nikoga ne ostavlja ravnodušnim, zar ne?
Što očekujete od proširenog i duljeg izdanja našeg festivala?
Naravno, kod 'open air festivala' svi mi često pratimo i vremensku prognozu. Vjerujemo da će biti sunčano i lijepo kako bi se privukao što veći broj posjetitelja. Ako se ne varamo, prošle godine je posjećenost bila procijenjena na 50000 ljudi. Mi smo sigurni, ako će biti lijepog vremena da će ove godine festival posjetiti i nekoliko desetaka tisuća ljudi više. Sigurni smo da će svi restorani poučeni iskustvom od prošle godine još više usavršiti svoj rad. Sigurni smo kako će i organizatori proširiti sadržaj festivala. Ponavljamo, nama je drago biti dio ovog festivala od samog početka, sretni smo što ćemo brojnim ljubiteljima roštilja i piva moći ponuditi ono najbolje od nas! Nije bitno koliko festival traje, bitno je samo da svi budu opušteni i da uživaju u ponudi i cjelodnevnom programu kojeg Zagreb Chill&Grill nudi.
Ima li nekih promjena u Špiri od prošle godine?
U gastronomskom svijetu promjene mogu ići samo na bolje! Trudimo se svakodnevno poboljšati svoju ponudu, pogotovo onu gastronomsku. Educiramo naše djelatnike, trudimo se nabavljati čim kvalitetnije namirnice. Spremni smo prihvatiti svaki savjet, pomno razmisliti o njemu i tako graditi svoju budućnost. Kao i svi, težimo savršenstvu u poslu koji smo izabrali. Nije lako, ali zadovoljstvo naših vjernih gostiju daje nam snagu da svakodnevno radimo još više, još bolje, još kvalitetnije…
Vjerujemo da će se to osjetiti i na ovogodišnjem Zagreb Chill&Grillu.
Otkud dobavljate meso, možemo li dobiti neki brzinski recept?
Meso je uvijek svježe i najveće kvalitete. S godinama smo razvili odnos s nekoliko mesnica, ali težimo domaćoj proizvodnji, individualnosti kod mesara i sl. Znate li koji je najbolji recept? Tradicionalno i jednostavno! Mislimo da je tu sve jasno!
Što je najbitnije za kvalitetan roštilj?
Ovo pitanje nam često postavljaju mnogi! Bitno je voljeti tu gastronomsku priču. Roštilj vam u svakom trenutku mora biti uživancija i ako je to tako, kvaliteta je neupitna. Dugačak je proces do kvalitetnog roštilja, ali naviknete se na njega i uvijek težite još većem savršenstvu. Kvalitetno meso, marinada, dobar žar, vrhunski kuhar i naravno pokoja craft piva!
Kako se najbrže dolazi do Donje Bistre i koje biste nam svoje ostale specijalitete preporučili?
Od centra Zagreba do donje Bistre imate manje od 30 minuta vožnje. Vrlo je jednostavno, s autoceste prije naplatnih kućica prema Zagorju, siđete na izlaz Bistra, prođete veliki shopping centar West Gate i evo Vas u Donjoj Bistri! Jednostavno je, što nam potvrđuju i naši mnogobrojni gosti iz Zagreba!
Koji su vaši planovi za budućnost?
Iskreno, u našoj priči svaki dan nosi novu budućnost. Nije lako u današnje vrijeme biti ugostitelj, težiti zadovoljstvu svakog našeg gosta. Mi smo krenuli u ovu priču prije petnaestak godina. Krenuli smo kao mala pizzeria, na zadovoljstvo naših gostiju proširili smo našu priču u Donjoj Bistri u grill-restoran. Isto uskoro planiramo napraviti i sa Špirinim nasljednikom u Prigorju Brdovečkom. Jedini iskreni plan za budućnost nam je da nikad ne razočaramo svoje goste!
Što poručujete posjetiteljima Zagreb Chill&Grilla?
'Provjerite u điru zašto svi vole Špiru'! Svakodnevno to možete učiniti na našim lokacijama u Donjoj Bistri, odnosno u Prigorju Brdovečkom, a od 27. travnja do 1. svibnja isto možete učiniti i na zagrebačkom Bundeku, na festivalu Zagreb Chill&Grill! Vjerujemo da će tamo i ove godine naši dragi gosti moći chillati uz odlične craft pive i uživati u odličnom izboru jela s roštilja! Prošle godine su se svi restorani trudili predstaviti najbolje iz svoje ponude, sigurni smo da će i ove godine biti tako, jer ovako dobrih festivala u Hrvatskoj nedostaje. Mi spremamo odličnu ponudu i jako smo ponosni što ćemo se ponovno družiti uz vrhunski grill, odlične craft pive u vjerujemo, odličnoj i opuštenoj atmosferi.
Festival Zagreb Chill&Grill traje od 27.4. do 1.5. na Bundeku Organizator festivala je Gastro.hr, Glavni medijski partner: 24sata. Generalni pokrovitelj je Podravka, ostali partneri su: Pevec, Jamnica - službena voda festivala, Tele2, Labud, Kisko i Permetal, Dukat President, Zvijezda, Jack Daniel’s Tennessee Whiskey,Mesna industrija Ravlić, NESCAFÉ i TOI TOI.