Špajza 12. prosinca 2014.

Coffee, food & wine bar Pod zidom

Pod zidom
Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Svima već vrlo dobro poznat Coffee, food & wine bar Pod Zidom u samom centru Zagreba odnedavno u svojoj ponudi ima i pomno smišljene zalogaje za one gladne.

Od samog otvaranja u lipnju ove godine prostor je oduševio i vrlo brzo stekao vjerne goste svojim interijerom, pažljivo osmišljenim do najmanjih detalja, te odličnim odabirom vina, koktela, prirodnih smoothieja te raznih drugih pića. Kada govorimo o uređenju, rekli bismo da je Pod Zidom uređen kao urbani prostor u kojem prevladava industrijski dizajn, spoj modernog i tradicionalnog, te osobito ugodna i topla atmosfera. Odnedavno proširena ponuda hranom tako se svojim konceptom prirodno nastavlja na domaću i toplu atmosferu koju osjeti svatko tko kroči u ovaj divan bar i bistro.

Glavni cilj bio je spojiti dobru glazbu, dobra vina i na kraju dobru hranu. Do sada se pokazalo da je live glazba uz bogatu vinsku kartu i više nego dobar razlog da se vikendom ovdje traži mjesto više. Ono malo što je još nedostajalo je upravo ovakav pomno isplaniran menu koji se sastoji od dva dijela: meza uz vino te malo konkretnija jela. Vlasnik lokala, Borna Janeš, s velikom strašću priča o poslu kojim se bavi: "Željeli smo da se Pod Zidom svaki gost osjeća dobrodošlo i ugodno, bilo da je došao samo popiti kavu i pojesti kolač dok čita dnevne novine, uživati uz čašu finog vina, te uz to nešto zameziti, ili se zasititi nekim od konkretnijih jela iz naše ponude. Sve namirnice nabavljamo svako jutro na obližnjem Dolcu i posebno pazimo da sve što pripremamo bude u osnovi vrlo jednostavno i tradicionalno ali pripremljeno s jednim modernijim pristupom gastronomiji."

Svako jelo koje naručite sadrži priloge i uvijek nešto zeleno i zdravo, a sve se servira na jednom tanjuru, kako bi jelo bilo što jednostavnije i pristupačnije. Kao kod kuće. Takav osjećaj i imate kada dođete Pod Zid, kao da tu možete provesti sate i sate uživajući u ugodnoj atmosferi.

U ovom lijepom bistrou možete probati savršen i obilat sendvič sa sporo pečenim svinjećim butom, dresingom od jogurta i karameliziranim lukom, malfatte od špinata punjene istarskom skutom u umaku od domaće šalše, pate od gusje i pileće jetrice s prepeličjim jajem i hrskavom pancetom ili terinu od jadranske hobotnice, a ako i nakon toga ostanete gladni, tu je ništa manje ukusan marinirani svinjski lungić s pireom od graška i wasabija uz polpetice od prosa, ili pileća prsa u cornflakesu s glaziranom mrkvom te još mnogo toga. Želite li samo malo zameziti uz neko fino vino, najbolji izbor je mediteranska ili kontinentalna meza servirana na daskama koje su vrijedni vlasnici i kuhari izradili sami.

Ono što daje posebnu kvalitetu ovim jelima su i prilozi koje sami pripremaju, pa tako možete probati domaći ukiseljeni luk i drugo povrće. Svaki dan zamiriše i svježi kruh i focaccia sa začinima koje također sami peku.

"Jako smo ponosni na naš gastro tim kojeg čine kreativni profesionalci kojima je kuhanje životna strast, i upravo zato se svako jelo priprema s posebnom ljubavlju, a u konačnici gosti to i osjete i požele se vratiti", pohvalio je svoje ljude Borna Janeš.

U svojoj ponudi imaju i deserte koji se svakodnevno mijenjaju, a ovise o sezonskim namirnicama i, naravno, inspiraciji kuharice koja je zadužena za osmišljavanje zanimljivih slastica. Trenutno dominiraju bundeva, kesten, jabuke, kruške i zimski začini kao što su cimet, đumbir, kardamom, a posebno izdvajaju svoj čokoladni kolač koji se sastoji od 72% kvalitetne čokolade za koji kažu da se topi u ustima.

Od nove godine planiraju svoju ponudu hrane obogatiti i dnevnim jelima, pa će tako svaki dan u vrijeme ručka u ponudi biti tri jela koja će kuhari osmisliti ovisno o tome koje namirnice taj dan pronađu na Dolcu. Pod Zidom misle da upravo ovako nešto nedostaje u samom centru grada, a mi se slažemo da ovo mjesto sigurno postaje jednim od onih mjesta u gradu gdje ćete se, nakon što prvi puta dođete, svakako vrlo brzo ponovno vratiti.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.