Dok je još čokoladni preljev na voću vruć i mekan, umočite ga u ostatke sjeckanih pistacija, lješnjaka ili neke druge sitno mljevene orašaste plodove.
Od hrskavih rižinih pahuljica i ostataka orašida pomiješanih s otopljenom čokoladom, kojima po želji možete dodati i sušeno sjeckano voće, mogu se spravljati ukusne kocke i snack hrpice.
Integralne krekere učinite zanimljivima stavljajući na svaku po žlicu čokoladnog namaza, koji posipajte s malo sjeckanih orašida. Poklopite ih drugom ploškom i uživajte u integralnom sendviču.
Ostatke oraha, badema i lješnjaka sameljite i spremite u hermetički zatvorenu posudu pa iskoristite za pripremu shakeova, palačinki, salata, kolača i pita koje će im dati posebnu teksturu.
Za pripremu čokoladnih salama dovoljno je malo pistacija, lješnjaka, indijskog oraščića ili drugog orašastog ploda. Lješnjake blanširajte i kratko prepržite na tavi bez masnoće. Kekse usitnite i na pari umutite jaja sa šećerom i vanilijom. Dodajte maslac i čokoladu u prahu. Miješajte dok smjesa ne zgusne. Maknite s vatre i umiješajte mrvice keksa, rum, sjeckane pistacije, brusnice i lješnjake. Uz pomoć papira za pečenje oblikujte kompaktnu smjesu u salamu. Omotajte je u komad prianjajuće folije i valjajte po radnoj površini, umotajte u papir za pečenje i stavite u hladnjak preko noći.