Špajza 17. kolovoza 2017.

Coulis - slatki preljev daje završni dodir slasticama

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Slatki umaci instantno će podići svaku slasticu, a kada shvatite koliko se jednostavno pripremaju, poželjet ćete ih ukomponirati u baš svaki slatki recept...

Coulis umak je vrsta slatkog umaka koji se priprema od voća, najčešće onog bobičastog.

Priprema se tako da se voće najprije skuha sa šećerom ili bez, pretvori se u pire, a zatim se procijedi kroz sito kako bi se dobio samo čisti gusti umak. Coulis se također može pripremati i od sirovog voća no taj će proces zahtijevati nešto više vremena i truda.

 

naslov.jpeg Možda vas zanima... Slatko i slasno: Deset voćnih fantazija None

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Ovakvi umaci najčešće se koriste kao dodatak omiljenim slasticama. Dodati ga možete palačinkama, preliti preko sočnih biskvit kolača ili pak kremastih deserata poput panna cotte.

 

panna cotta s marelicama Možda vas zanima... Čudesno: Kremasta panna cotta s preljevom od marelica None

 

Coulis može postati i odlična, osvježavajuća voćna juha u koju zatim možete ubaciti dodatke po želji. To može biti svježe začinsko bilje poput bosiljka i mente, svježi komadići voća ili pak kremasti dodaci poput slatkog vrhnja.

 

Možda vas zanima... Zanosna hladna juha od lubenice Kolumne

 

Za klasičan coulis trebat će vam željena količina voća, šećer i dodaci kao što su cimet i vanilija. Sve zajedno je potrebno tek ubaciti u posudu, po potrebi dodati malo vode i pustiti da zavrije. Najvažnije je da voće omekša kako biste ga što lakše procijedili kroz sito.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Prije cijeđenja voće ubacite u blender, pretvorite ga u pire pa se riješite suvišnih koštica i korice tako da ga prije upotrebe prebacite u obično sito. Pomozite si silikonskom lopaticom kako bi iz voća izvukli najviše umaka pa ohladite i poslužite uz tople i hladne slastice. 

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.