Coulis umak je vrsta slatkog umaka koji se priprema od voća, najčešće onog bobičastog.
Priprema se tako da se voće najprije skuha sa šećerom ili bez, pretvori se u pire, a zatim se procijedi kroz sito kako bi se dobio samo čisti gusti umak. Coulis se također može pripremati i od sirovog voća no taj će proces zahtijevati nešto više vremena i truda.
Ovakvi umaci najčešće se koriste kao dodatak omiljenim slasticama. Dodati ga možete palačinkama, preliti preko sočnih biskvit kolača ili pak kremastih deserata poput panna cotte.
Coulis može postati i odlična, osvježavajuća voćna juha u koju zatim možete ubaciti dodatke po želji. To može biti svježe začinsko bilje poput bosiljka i mente, svježi komadići voća ili pak kremasti dodaci poput slatkog vrhnja.
Za klasičan coulis trebat će vam željena količina voća, šećer i dodaci kao što su cimet i vanilija. Sve zajedno je potrebno tek ubaciti u posudu, po potrebi dodati malo vode i pustiti da zavrije. Najvažnije je da voće omekša kako biste ga što lakše procijedili kroz sito.
Prije cijeđenja voće ubacite u blender, pretvorite ga u pire pa se riješite suvišnih koštica i korice tako da ga prije upotrebe prebacite u obično sito. Pomozite si silikonskom lopaticom kako bi iz voća izvukli najviše umaka pa ohladite i poslužite uz tople i hladne slastice.
U slast!