Špajza 18. svibnja 2016.

Cvjetača: Idealan detoksikacijski obrok!

karfiol
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Osim što je ukusna i mirisna namirnica, cvjetača obiluje vitaminom C i folnom kiselinom...

Vitamin C, osim antioksidativnog djelovanja, ima važnu ulogu i u apsorpciji željeza, sintezi kolagena i vezivnog tkiva, oporavku tkiva, funkcioniranju imunološkog sustava.

S druge strane, adekvatan unos folne kiseline sprečava malformacije fetusa pa čini važan dio prehrane trudnica i žena reproduktivne dobi. Cvjetača štiti od bolesti srca budući da uz folnu kiselinu sadrži i vitamin B6, a ova dva vitamina uspješno smanjuju razinu homocisteina, rizičnog čimbenika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Cvjetača sadrži sve vitamine B skupine, izuzev vitamina B12, koji su neophodni za produkciju energije iz hrane. Od cvjetače možete brzo spraviti finu krem juhu ili ukusno varivo.

Hranjiva vrijednost:
- energetska vrijednost  25/103 kcal/kJ
- bjelančevine                  2,81 g
- ugljikohidrati                  4,78 g
- masti                                0,29 g


Osim vitaminima, cvjetača sadrži i brojne minerale, osobito mangan, kalij i magnezij.

Zapečena cvjetača s tri vrste sira | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Poput brojnog drugog povrća, cvjetača obiluje prehrambenim vlaknima. Prehrambena vlakna imaju važnu ulogu u redovitom pražnjenju crijeva, zbog čega se toksične supstance kraće zadržavaju u organizmu i  na taj se način minimizira rizik od brojnih opasnih stanja. Osim toga, prehrana bogata vlaknima može biti od koristi u reguliranju tjelesne mase. Vlakna sama po sebi nemaju kalorijsku vrijednost, ali zbog sposobnosti da apsorbiraju vodu mogu pridonijeti osjećaju sitosti. Dodatno, hrana bogata vlaknima zahtijeva više žvakanja, pa  osoba nije u mogućnosti unijeti velike količine hrane, a time i energije, u kratkom vremenu.

Budući da pripada porodici kupusnjača, cvjetača se odlikuje sadržajem fitokemikalija koje sadrže sumpor – glukozinolatima i tiocijanatima (poput sulforafana i izotiocijanata). Ove tvari povećavaju sposobnost jetre da neutralizira toksične tvari i na taj način dokazano štite od raznih vrsta karcinoma. Detoksikacijski potencijal cvjetače pripomažu i neki enzimi koje također sadrži.

Vrijeme je da zagrijete vodu i napravite neki od ovih recepata:

Brzo varivo od cvjetače

Pečena cvjetača s parmezanom

Pržena cvjetača s bademima

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.