Špajza Gastro zvijezda 28. rujna 2018.

Darko Kontin: Imamo predivnu zajednicu blogera!

foto: @darkokontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Darko kuha, fotografira i bloga u isto vrijeme, a najveća su mu snaga društvene mreže. Blogeri, počujte, od ovog biste čovjeka definitivno mogli naučiti ponešto novog..

Kada je riječ o uspješnim blogerskim pričama, Darko Kontin prvo je ime koje nam pada na pamet. Njegov blog Darkova Web Kuharica postao je obavezna postaja kod pretraživanja recepata za ručak na dnevnoj bazi, a ovaj nam je talentirani gastronomski znalac otkrio i kako je čitava priča s blogom krenula, koje su tajne njegovog uspjeha i koje jelo mu je apsolutni favorit.

 

Možda vas zanima... Tart s tamnom čokoladom i pijanim kruškama Kolumne

 

Kako i kada si krenuo s blogom? Koje su razlike u bloganju u to vrijeme i danas?



Gastro blog sam pokrenuo početkom 2013 godine. Samo bloganje je ostalo više manje isto. Procesi i motivi se nisu mijenjali. Jedino što se je promijenilo je sadržaj. Veći je fokus na video receptima nego što je to bio u mojim počecima. Fokus je na određeni tip videa. Tasty stil je za sobom potegnuo i drugačiji tip jela i recepata čija priprema sada mora stati u vremenski okvir od 30-60 sekundi, ne zahtijeva više od dva komada suđa kod kuhanja i slično.

Došao je, ja bih rekao, i veći fokus na blogere čiji je rad u većoj mjeri danas zanimljiv kompanijama i brendovima, a ne samo čitateljima, kao što je to bilo “davne” 2013.

 

 | Author: Screenshot foto: Screenshot

 

Što je po tebi ključ uspješnog bloganja?

Ljubav i samo ljubav! Jer, ako ne volite ono što radite to će uz vas s vremenom osjetiti i čitatelji i onda će sav trud biti uzaludan. Kada to imate, sve ostalo će dolaziti samo od sebe i iz želje za napredovanjem i daljnjim dijeljenjem vlastitih iskustva i mišljenja s drugim osobama.

Kako odlučuješ koju hranu ćeš staviti na blog, a koja ipak nije dovoljno dobra da završi na internetu?

Tu se još uvijek isključivo vodim okusom. Bez obzira na glavne namirnice, brzinu ili težinu pripreme, te čak i ljepotu jela i konačne fotografije, ako na kraju svega toga za stolom nemam jelo s čijim sam okusom zadovoljan ne objavljujem ga.

Na kraju dana, svrha recepta na blogu je da ga netko proba, a ne da se samo gleda, pa mi je bitnije da mogu stajati iza okusa tog jela i znati zašto ga preporučujem dalje drugima da ga isprobaju. 

Slažeš li se da bez dobre fotografije nema uspjeha?

Smatram da je dobra fotografija bitna i da može dosta pomoći u tome da potakne želju za isprobavanjem određenog recepta i jela, ali ne smatram da je sama za sebe ključ uspjeha. Naravno, osim ako vam cilj nije imati isključivo vizualni blog gdje je fokus na lijepim fotografijama umjesto na isprobavanju jela.

Zato bih rekao da je sam recept i prezentirano jelo, točnije ideja što i kako skuhati bez obzira na fotografiju, puno važniji faktor za čitanost gastro blogova. To mogu potvrditi i iz osobnog iskustva jer određeni brzi i jednostavni recepti gotovi u pet minuta često budu čitaniji od drugih zahtjevnijih jela bez obzira na kvalitetu fotografije na njima.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Volite li shakshuku? Prvu pravu Shakshuku sam naucio pripremati od drage @unmondodisapori. Ali ovo nije jelo po tom receptu, vec jedna moja slobodna interpretacija tog jela. Jaja sam tvrdo skuhao umjesto posirao u umaku, a u umak sam uz Istarsku pasiranu rajcicu dodao dosta paprike i luka, ali i ljutog ajvara umjesto ljutih zacina. I bez obzira na sve razlike u pripremi svi okusi su ostali isti. Ako vas zanima recept direktan link na njega vas ceka u Bio :) ako ga isprobate ne zaboravite poslati fotku za objavu na blogu. #darkovawebkuharica #podravka #istarskarajcica #shakshuka #eggs #lovefood #foodporn #foodtease #tomatosauce #peppersauce #foodblogger #hautecuisines #gastrohr #jakuham #dobrahrana #coolinarika

A post shared by Darko Kontin (@darkokontin) on

 

Gdje si ti naučio fotografirati?

Još uvijek učim. Nemam nikakvo formalno školovanje vezano za fotografiju. Sve što znam o fotografiji sam naučio iz knjiga, online predavanja i drugih fotografa. Naravno, i kroz previše neuspjelih fotografija koje su nastale kada sam pokušavao reproducirati neke lijepe fotke. 

Koliko ti vremena treba da napraviš jedan blog post?

Jako mi je teško odgovoriti na to pitanje jer sve ovisi o tome što kuham i kako mislim fotografirati to jelo. Ako već imam neku ideju u glavi kakvu fotku želim napraviti za jednostavno jelo cijeli proces s objavom na blog potraje minimalno tri do četiri sata, ali to su idealni uvjeti koji se rijetko kada dese.

Rekao bih da u prosjeku potrošim oko šest radnih sati kroz nekoliko dana za objavu samo jednog recepta. To se nerijetko zna i znatno odužiti, a za sada mi je rekord 10 (meni nevjerojatnih) sati koje samo utrošio za pripremu i obradu jedne jedine fotografije bez popratnih sadržaja kao što su tekstovi i objava.

Imaš li neki savjet kako uspješno voditi društvene mreže?

Društvene mreže se mijenjaju na dnevnoj bazi i pratiti sve promjene na njima je skoro pa nemoguće. S razlogom za bavljenje njima postoje specijalizirane agencije i zanimanja. Ipak, ako bih morao nešto navesti kao najvažniji savjet za vođenje društvenih mreža za osobne blog profile rekao bih da je to aktivna komunikacija s publikom.

Tu ne mislim samo na jednosmjernu komunikaciju na vlastitim društvenim mrežama i odgovaranje na komentare, već i praćenje što drugi rade. Naravno, treba uložiti jako puno vremena u to da se održi redovna online aktivnost kako god joj odlučili pristupiti. Nije previše društveno biti društven samo kad pokazuješ nešto svoje drugima, je li tako?

 



Iza sebe imaš puno projekata, čovječe, kada ti odmaraš?

Kada radiš ono što voliš onda ti to dođe kao određena vrsta relaksacije. Bez obzira na to svaki dan odvojim za sebe malo vremena kada se skroz isključim i lišim se svih obaveza. Samo ja s vlastitim mislima duboko zavaljen u sofu ili krevet. Takvi kratki trenuci me najviše odmore i napune energijom za nastaviti dalje, plus tu je i 6-7 sati sna svaki dan što smatram da je i više nego dovoljno odmora za mene.

Što najviše voliš pripremati? Koja ti je omiljena hrana?

Sve talijansko s tijestima i tjesteninama mi je odlično za kuhanje i jedenje. Talijansku hranu obožavam zbog jednostavnosti pripreme, ali i bogatih okusa koje donosi.

Uz talijansku kuhinju volim domaću prigorsku kuhinju, točnije maminu kuhinju na kojoj sam odrastao. Mislim da je svima tako s maminim kuhinjama i da bez obzira na to kakve danas prehrambene navike imamo, mamine i bakine kuhinje će uvijek probuditi onaj najljepši osjećaj u svima nama. Pa iako se radilo samo o masti namazanoj na domaći kruh i posipanoj sa šećerom. Eto, sad sam gladan za djetinjstvom!

 

 

A najdraži blog post?

Zadnja objava mi bude najdraža jer je dokaz da još uvijek volim ono što radim i da nisam prestao kuhati, fotografirati i pisati. Van toga svaki recept mi je jednako drag, bez obzira na to što sam skuhao ili kako je fotografija za to jelo ispala. U svaku objavu uložim jednaku količinu truda pa je biranje najdraže objave meni nemoguća misija.

 

Imaš li favorite među domaćim i stranim blogerima?

Najteže je izdvojiti nekoga od kolega kao favorita. Imamo jednu predivnu i šaroliku zajednicu blogera u Hrvatskoj, ali i u regiji. Svi smo povezani i podržavamo se u radu, dijelimo međusobno iskustva i pomažemo savjetima. Neki me očaravaju fotografijama, drugi lakoćom kojom pripremaju predivna jela, treći okom za stiliziranje hrane...

Zato, umjesto da predložim samo jednu ili nekoliko osoba, predlažem svima da zapratite što je više moguće gastro i food blogera, jer ako se orijentirate samo na nekoliko njih sigurno ćete puno toga propustiti.

 

 

Prošle si godine također birao Gastro zvijezdu, uz Lanu Klingor Mihić, Marinu Knežević i Domagoja Jakopovića Ribafisha. Jesu li tvoja očekivanja bila ispunjena?

Bio sam ugodno iznenađen brojem prijava, a cijeli je proces selekcije prošao u vedrom tonu. Drago mi je što sam sudjelovao u velikom projektu s fokusom na promociji domaće food blog scene, a usput sam bolje upoznao i brojne gastro entuzijaste. Ukratko - sva su očekivanja bila nadmašena!

 

Uskoro te očekuje još jedna runda pregledavanja blogova i odabira najboljih. Što priželjkuješ od druge Gastro zvijezde?

Nadam se još većem interesu i otkrivanju nekih novih blogera koji su se u protekloj godini odvažili kuhati i pisati. Uvjeren sam da će biti barem jednako zanimljivo kao i prošle godine i zaista se veselim prvim sastancima s kolegama iz žirija  i samoj finalnoj večeri. 

 

Trebamo tvoju pomoć! Tražimo i nagrađujemo najbolje regionalne food blogove u natječaju Gastro zvijezda. Dođite na website Gastrozvijezda.hr i reci nam koji su tvoji omiljeni food blogovi. Voli te tvoj Gastro.hr tim! :)

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.