Kiseli kupus je bogat vitaminima, a dokazano je i da podiže raspoloženje. Nekada se koristio kao lijek, a danas ga s pravom svrstavamo na listu najsvestranijih zimskih namirnica. Dodajemo ga krepkim varivima i juhama, spajamo sa suhim mesom, a nikako ne smijemo zaboraviti niti sarmu - kraljicu zimskog jelovnika.
Najpoznatije vrste našeg, domaćeg kiselog kupusa su ogulinski i varaždinski. Ogulinski je kupus svojom kvalitetom osigurao oznaku izvrsnosti na razini Europske unije dok je postupak zaštite varaždinskog kupusa još uvijek u tijeku. Ove dvije sorte ujedno su i najprikladnije za kiseljenje.
Tekućina u kojoj stoji kiseli kupus zove se rasol i odličan je lijek za čitav niz bolesti. Prepun je vitamina pa će vam tako samo nekoliko žlica na dan biti dovoljno da osigurate dnevnu dozu vitamina. Uz to, odličan je dodatak jelima kojima je potrebno tek malo kiseline.
Kiseli kupus divno će se složiti s mahunarkama poput graha i ječma, u različitim varijantama pita zeljanica, uz suho meso ili pak domaće kobasice. Pire krumpir bit će idealan povrtni dodatak kiselom kupusu, a kako kupus trpi gotovo svaku vrstu obrade, mogućnosti za pripremu je nebrojeno mnogo.
Želite li zaviriti u menije naših poznatih restorana i u njima pronaći svoja omiljena jela ili isprobati neke sasvim nove okuse, posjetite mjesto koje objedinjuje najbolju atmosferu s najkvalitetnijim, domaćim i svježim namirnicama – posjetite Crogourmet365!