Špajza 11. studenoga 2016.

Domaće je najbolje: Napravite sami svoj kefir!

Kefir
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako želite sami napraviti domaći kefir, to nije nimalo teško, ali je važno imati pravi recept.

Za početak potrebna su vam kefirna zrnca. Možete ih nabaviti od prijatelja i poznanika ili jednostavno uspostavite preko Interneta kontakt s osobom koja će vam ih spakirati i poslati.

Za pripremu kefira potrebno je u staklenku uliti mlijeko i dodati kefirna zrnca: 1 čajne žličice zrnaca na šalicu mlijeka. Važno je da mlijeko nije toplo. Bez miješanja staklenku lagano poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi oko 24 sata. Kefir se zatim procijedi kroz plastičnu cjediljku i napitak se može odmah konzumirati ili spremiti u hladnjak za kasnije.

Kefir | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Važno je napomenuti da se ne smiju koristiti metalne posude ni cjediljke. Kefirna zrnca možete isprati vodom i spremiti u staklenu posudu za pripremu novog kefira.

Dok god održavate kefirna zrnca zdravima, postupak možete ponavljati unedogled, a najbolji način za pružanje optimalnih uvjeta za rast i razmnožavanje zrnaca je da - konstantno radite kefir. Već nakon 7 dana vaša kefirna zrnca će se toliko razmnožiti da ih možete podjeliti prijateljima

Ovdje pročitajte 5 razloga zašto trebate svakodnevno piti kefir.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.