Špajza Kad te život baci u vatru, zapali roštilj! 28. lipnja 2021.

Donosimo šest savjeta za pripremu flank steaka

; Davor Šušković iz BBQ Hot Yard-a priprema flank steak foto: Željko Hladika/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Davor Šušković, suosnivač BBQ Hot Yard-a, ima nekoliko savjeta za sve koji pripremaju flank steak

Chill&Grill na Jarunu traje do 4. srpnja, a naše su misli usredotočene isključivo na specijalitete s grilla. Izuzev hedonističke komponente, svake godine nastojimo uključiti i poneki edukativni element. Tako smo savjete za pripremu flank steaka potražili na kućici BBQ Hot Yard, kod grill majstora Davora Šuškovića. 

Flank steak, kako kaže Davor, je odličan steak, često podcijenjen, skriven u junećoj potrbušini. Cjenovno je pristupačniji, a od njega se mogu napraviti izvrsni tacos, sendviči i salate. Evo na što trebaš pripaziti kada se domogneš ovako lijepog komada mesa: 

 | Author: Željko Hladika/PIXSELL foto: Željko Hladika/PIXSELL

  1. Koristi marinadu! Flank steak odlično reagira na suhu mješavinu začina. Bogato nanesi omiljeni dry rub i ostavi 30-60 minuta prije pečenja na sobnoj temperaturi.
  2. Peci na izravnoj toplini! Pripremi roštilj za pečenje na visokoj izravnoj toplini. Kako nije potrebna indirektna zona, flank steak je moguće odlično pripremiti i na roštilju bez poklopca.
  3. Ciljaj medium rare ili medium stupanj zapečenosti! Peci dvije do četiri minute svaku stranu, jednom okrenuvši flank steak. Nemoj zaboraviti zaokrenuti steak za 60 stupnjeva nakon jedne do dvije minute kako bi dobila izvrstan quadrillage ili grill marks
  4. Odmaranje je važno! Nakon skidanja s roštilja, ostavi flank steak da odmori desetak minuta.
  5. Reži okomito na vlakna! Flank steak ima jasno vidljiva vlakna koja se pružaju njegovom duljinom. Reži trakice okomito na njih za maksimalan užitak.
  6. Budi kreativna u posluživanju! Od tako narezanih trakica možeš napraviti savršene tacose, sendviče ili salatu.

 

1/4

BBQ Hot Yard ekipa na Jarunu kuha do 4. srpnja. U ponudi imaju Smoked Hot Dog s dimljenom svinjskom kobasicom i prženim lukom te dvije verzije junećih burgera - Treatment i Red Devil. Na njihovoj kućici čekaju te i dva specijaliteta s 12 sati dimljenom svinjskom lopaticom: BBQ Pulled Pork Sandwich i praktični Pulled Pork Cheese Nachos. Jelovnik pogledaj ovdje. 

 | Author: 24sata foto: 24sata

Partneri projekta su Karlovačko, Pevex, Mesna industrija Ravlić, Visa, Meggle, Zvijezda, Cromaris, Vezak vina, Labud, Studenac market, Kotanyi, Citroën, Make It Count, Hrvatska obrtnička komora i Hilton. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.