Špajza 13. prosinca 2021.

Ekološka farma s tradicijom većom od 100 godina u blizini Zagreba

gastro postao gastro.24sata.hr

Repro Eko Farm tvrtka je specijalizirana za proizvodnju i preradu visokokvalitetne organski uzgojene hrane, a nalazi se u okolici Jastrebarskog, koje je od Zagreba udaljeno 35 km, na adresi Volavje 30.

Centralni dio velikog gospodarstva, koji se prostire na tri hektar zemlje čini obnovljeni stari mlin, uz potok, na pogon vodom. Želja obitelji Repar je podijeliti svoje bogato iskustvo koje su pretočili u ekološke proizvode uzgojene i pripremljene s puno pažnje, imajući na umu njihovu visoku kvalitetu i zdravlje potrošača. U ponudi imaju mogućnost organiziranja raznovrsnih seminara i radionica ekološkog karaktera, relaksacijskih i antistres programa, školskih izleta, vegetarijanskih i veganskih svadbi, noćenja, catering, te mnoštvo drugih sadržaja.

Ekološka proizvodnja Vege hrane

Farma obitelji Repar postoji više od 100 godina, a prije 20 godina naslijedili su je Dragica i Drago Repar, te su kao četvrta generacija, započeli s njezinim renoviranjem. Na temeljima tradicije nastavili su proizvodnju raznih vrsta brašna i pokrenuli proizvodnju Vege hrane (seitana, tofua, burgera i ostalih sličnih proizvoda). Kako su postajali svjesniji upotrebe kemikalija, nezdravih aditiva kod proizvodnje hrane, njihova opcija je isključivo postala ekološka proizvodnja.

Sva njihova hrana je ekološki certificirana te većina ima znak Ekoproizvod. To znači da su rađeni ručno i samim tim su kvalitetni i posebni. Primjerice, brašna su mljevena na vodu, te su tako sačuvala svoju vitalnu energiju. Na oko jedan hektar imaju posađene razne voćke, a najviše jabuka, a ostalo je povrće koje koriste u svojoj proizvodnji te za svoje goste. Bave se preradom, što znači da većinu žitarica kupuju od ekoloških dobavljača. Godišnje prerade oko 30 do 40 tona pšenice te oko 10 tona pira, a ujedno ističu i njegov nedostatak na domaćem tržištu. Ostale žitarice i grahorice su zastupljene u manjim količinama.

 | Author: Razna brašna koja proizvodi Repro Eko Farm foto: Razna brašna koja proizvodi Repro Eko Farm

Također se bave i turizmom, koji je zadnje dvije godine zbog pandemije podbacio, ali kako je proizvodnja rasla tako nisu bitnije osjetili ovu novonastalu krizu.

Blagdanski običaji u novom ruhu

Na farmi imaju petero zaposlenih, što će se u budućnosti morati povećati, jer proizvodnja kontinuirano i stabilno raste. Na početku pandemije su zabilježili povećanu proizvodnju i prodaju ekoloških proizvoda, posebno krupice za 100 posto, a ostale Vege hrane za oko 50 posto. No, to je trajalo kratko, da bi se opet poslije sve vratilo na staro. Ipak, interes mladih za zdravom hranom je sve veći.

Bitnije zadnje ulaganje bilo je u renoviranje stare šupe, koju su pretvorili u lijep prostor za retreatove, razna druženja, team buildinge za bijeg od stresa i ponovno sjedinjenje s prirodom, ali i svadbe u okruženju prirode u rustikalnom stilu. Ona blagotvorno s vodom i velikom zelenom livadom, voćkama i povrtnim vrtom, služi za aktivaciju i njegovanje tijela, bistrenje uma i uspostavljanje emocionalne ravnoteže. Tu je i mogućnost uživanja u šetnji ruralnim krajolikom, planinarenja na Plešivicu ili bicikliranja po vinskoj cesti.

S obzirom na trenutnu situaciju u zemlji ne razmišljaju o proširenju proizvodnih kapaciteta tako da je njihovo prodajno tržište zasad domaće.

Što se tiče blagdanskih običaja trude se povezati tradiciju i Vege način razmišljanja tako da je za blagdane uobičajena sarma, ražnjići, pašticada, beskvasni kruh, fine juhice od bundeve, gljiva, leće, keksi i kolači bez klasičnog šećera i tome slično.

Njihovi ekološki proizvodi se mogu kupiti u svim Bio&Bio i ostalim sličnim trgovinama zdrave hrane diljem Hrvatske, te na samom imanju Repro Eko Farme.

Kontakti : Repro Eko Farm, tel: 098/236 005, 01/6294 744, mail: eko@repro.hr

Fotografije: Vedrana Orlović