Špajza 24. siječnja 2014.

Elegantna strana erdutskog vinogorja

Antunović graševina 2012
gastro postao gastro.24sata.hr
Neupućeni u geomorfologiju slavonsko-baranjskih predjela moraju biti posebno oprezni čitajući o, i vizualizirajući „planine“ sa strmim padinama i obroncima prekrivenim redovima vinove loze, kakvo je i područje erdutskog vinogorja smještenog u dunavskom bazenu, jer ono što je Slavoncu planina, zapadnije se ne smatra niti brijegom.

No nastranu s reljefom, ovaj kraj ima sve preduvjete za proizvodnju ozbiljne kapljice što su određene nove, mlađe snage prepoznale odlučivši to podijeliti i s nama ostalima. Jasna Antunović je, uvjetno rečeno, novo ime vinske scene (ozbiljni vinski put započinje 2004. godine sadnjom novih vinograda) koje je u kratkom vremenu, na radost potrošača, zajedno s još nekoliko konkurentnih imena promiješala talog na dnu istočno slavonske vinske bačve. S dovoljno širokim, pretežno bijelim, sortimentom na ukupno 7 ha nasada vinarija puni 3 linije vina.

Od ulazne linije namijenjene svakodnevnoj potrošnji, preko srednje gdje se nalaze vrhunski primjerci nastali rigoroznijom selekcijom, sve do premium linije gdje se posebno probrani Graševina i Chardonnay guraju u prvi plan i prkosno nude za posebne prilike. Istočna Slavonija, općenito poznatija po masivnoj kapljici te punijim i kremastijim vinima, s Jasnom je dobila dozu elegenacije i ženske profinjenosti te što je najvažnije svježine, za što se vjerovalo da je teško dostižno u ovim krajevima. Kušajući vina u nastavku moguće je zamjetiti osnovnu nit koja se provlači kroz svaki udisaj i gutljaj a satkana je od aromatskog i okusnog naboja koji doprinosi dinamici svakog gutljaja.

Graševina 2012

U iščekivanju premijernog kušanja Graševina berbe 2013. vrijeme možete prikratiti s ovim baznim primjerkom boje bijele orhideje sa žućkastim preljevima. Tipična sortna obilježja zelene jesenske jabuke i zerdelije uz veseli dodatak slatkog tropskog miksa koji se nastavlja i na srednjem nepcu. Tanjeg tijela, izravno nastupa ostavljajući suhi trag osim pri samom završetku gdje se otkriva manja količina sladora skrivenog iza solidne svježine i lagane gorčine.

% alkohola: 12,4
Sorta: graševina
Berba: 2012.
Regija: istočna Slavonija
Proizvođač: Vinarija Antunović
Najbolje pristaje uz: pikantni čobanac, suhomesnate nareske
Temperatura posluživanja: 12 ºC
Cijena: oko 40 kuna

Silvanac Zeleni 2012

Iako ga se u prošlosti moglo pronaći u istočnim krajevima, Silvanac je danas udomaćen vinogradima središnje i sjeverozapadne hrvatske. Zahvaljujući Jasni Antunović u stari kraj se vraća na velika vrata. Zrelo i začinjeno zeleno-žuto voće na nosu uz zadržani polet i razigranost, aromatska i okusna energija te pozitivna naelektriziranost daju pravu vrijednost ovom primjerku. Na prvu se činilo pomalo isforsirano, ali je samo tražilo trenutak i udisaj više. Vrlo lagano i pitko, s nižim alkoholom, a opet s dosta slasti i dugim suhim završetkom – profil je to u kojem se Silvanac lako pronašao i vrlo dobro uklopio.

Najbolje pristaje uz: toplog odojka, svinjske medaljone u umaku od graška
Temperatura serviranja: 12 ºC
Alkohol: 12.3%
Cijena: oko 50 kn

Muškat Ottonel 2011

Jedino vino iz bazne ponude s deklariranim ostatkom neprevrelog sladora, smješteno u kategoriju polusuhog vina. Dublje, zlatno-žute boje, na nosu suzdržanog, ozbiljnijeg muškatnog profila slatke lubenice i medene mekoće. Kiselina i za sortu iznenađujuća preciznost ostavljaju voćni trag na stjenkama usne šupljine. Umjerena razina slatkoće i dobra svježina smještaju ga na teren „muškog“ muškata ne zakidajući niti ostale ljubitelje izraženije aromatike.

Najbolje pristaje uz: piletina u curry umaku, torta od oraha
Temperatura serviranja: 10-12 ºC
Alkohol: 12.7%
Cijena: oko 75 kn

Crni Pinot 2011

S crnom sortom „par excellence“ završavamo niz vina kvalitetne linije. Crni Pinot je u domaćim okvirima čudljiva biljka. Vinogorje, proizvođač, godište, rokovi branja – sve su to parametri koji (još uvijek) stohastički vode ka konačnom proizvodu, uz nekoliko iznimki s više utakmica u nogama. Primjerak na stolu je daleko od konačnog dekodiranja sorte, koja inače preferira marginalne klimatske uvjete, ali se naslućuju okviri vinara i erdutskog terroira. Nos je kombinacija gljiva i vlažnog humusa uz povučenije arome tamnog bobičastog voća. Srednje tijelo, herbalna svježina i suhoća ocrtavaju konture laganog i razgovjetnog primjerka sposobnog popratiti niz jela. I što je najvažnije logično se nastavlja na prethodne berbe.

Najbolje pristaje uz: riječnu ribu, govedinu na salatu, umak od bukovača
Temperatura serviranja: 16-18 ºC
Alkohol: 12.7%
Cijena: oko 55 kn

Chardonnay Premium Sur Lie 2011

Odnjegovan u drvetu ili u inoxu, na kvascima kraće ili duže vrijeme, Chardonnay je još uvijek prilično često sredstvo izražavanja vinara kojim žele pokazati svoje promišljanje i preslikati tračak lokalnog na ovu globetrottersku sortu. Punjeno u količini i s cijenom da si ga svatko može priuštiti, a opet zadržavajući vinarenje pod kontrolom i u sferi određene eksluzive ovaj je primjerak skladno posložena kombinacija prozračnih citrusa, dima i kremastih pekarskih kvasaca. Na nepcu je pristupačno, mekano i nižih kiselina zbog čega su okusi koncentrirani u sredini gutljaja. Za zatvaranje kruga nedostaje jedino upečatljiviji završetak.

Najbolje pristaje uz: tjesteninu s kremastim umacima, puretinu i plietinu, šumske gljive
Temperatura serviranja: 14 ºC
Alkohol: 13.9%
Cijena: oko 95 kn

Graševina Premium 2010

Konačno, sorta koja bi u ovim krajevima trebala biti na svom terenu. I to u polusuhoj izvedbi sa svega 11.9% alkohola. U redu, bila je to specifična godina pa niti ne treba očekivati masivna vina (iako ih se može pronaći), ali upravo ovaj ostatak sladora nagovješćuje nastojanja vinarke da stvori pitku i harmoničnu cjelinu. I u tome je više nego uspjela. Duboka zlatna boja s bakrenim preljevima podloga je za podatne zrele arome tostirane kore jabuke, livadnog meda i sušene marelice s nešto slatkih začina. Slojevito i neopterećujuće, logično posloženo i vrlo zarazno. Lagano do srednje tijelo, našpanano voćnom svježinom da zadrži fokus tijekom cijelog gutljaja završava dugotrajnim medeno-mineralnim retrookusom.

Najbolje pristaje uz: paštetu od fazana, slavonski kulen, svinsjki kare u pečnici
Temperatura serviranja: 14 ºC
Alkohol: 11.9%
Cijena: oko 90 kn

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.