Špajza 31. siječnja 2019.

Fešta u Foši: Zadar ugostio Marka Gajskog i Vjeku Bašića!

foto: JRE
gastro postao gastro.24sata.hr
Organizacija koja u 16 zemalja okuplja restorane s mladim chefovima iznimne kvalitete, u svoju je ekipu dodala još dva hrvatska imena!

Zadarska Foša, tik uz more i uz sunčan iako prohladan dan, bila je savršen domaćin fešti u kojoj su predstavljena dva restorana koji su ušli u sve veću obitelj restorana JRE.

JRE već nekoliko godina iz rodne joj Francuske po cijeloj Europi oko sebe okuplja ljude i mjesta koja se izdvajaju od drugih po svojim mladim i talentiranim kuharima koji tradicionalne recepte predstavljaju u modernom štihu.

 | Author: JRE foto: JRE  | Author: JRE foto: JRE

Kako je Foša već na tom spisku, bila je idealan domaćin za predstavljanje novih vedeta fine dining restorana Lešić Dimitri iz Korčule na Korčuli te Konobu Bobu iz Murtera na Murteru.

 | Author: JRE foto: JRE Terasa LD

 | Author: JRE foto: JRE Konoba Boba


Uz pijuckanje specijalno brendirane za JRE Kozlovićeve malvazije i drugih briljantnih domaćih vina, uživali smo u pet sljedova velikana hrvatske gastro scene, Vjeke Bašića (Boba) i Marka Gajskog (DL).

 | Author: JRE foto: JRE  | Author: JRE foto: JRE

„Boba je posveta mojim korijenima i priča o obitelji neraskidivo vezanoj s otokom i njegovim okusima.“ Rekao je Vjeko Bašić dok je predstavljao svoja jela minimalistički nazvana Capesante i Gavun. Uz svoja jela Kozica i Cipal, Marko Gajski je naveo kako kuha s postulatom jednostavnosti, vjerujući da se kreativna i inspirativna snaga crpi iz temeljnog okusa namirnice i njezine ukupne iskoristivosti te strasti prema kuhanju.


Na meniju je bilo sljedeće:

 | Author: JRE foto: JRE  | Author: JRE foto: JRE

Piće dobrodošlice:
Veuve Clicquot Rose
Kozica
Galić Sauvignon 2017
Cipal
Rizman Pošip 2017

 | Author: JRE foto: JRE

 | Author: JRE foto: JRE

Capesanta
Kozlović JRE Malvazija 2015
Gavun
Boškinac OCU 2015
Čokolada
Grappa Nonnino Antica Cuvee

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Također, obitelji JRE partnera, uz postojeće Miele, Miva galeriju vina, vinariju Kozlović, Chiavalon, Franck, HTZ, TZ Zagreba, TZ Istre i TZ Kvarnera koji već godinama podržavaju JRE, pridružili su se Grappa Nonino by Atrox, Duke group tableware & chef's equipment te Nikas kroz brendove Molino Quaglia, Kikkoman, Maille.

 | Author: JRE foto: JRE

Kozica i cipal su mala remek djela Marka Gajskog, vrhunski dokaz kako se od jednostavnih i ne preskupih namirnica može doći do sasvim drugačije vrste jela. Mlada kapulica i poriluk samo su dodatno naglasili savršenstva ovih okusa. No, play of the day je po mom sudu ipak bio Gavun Vjeke Bašića, kuhana ribica poslužena sa zimskom blitvom i briljantnim pairingom Boškinčeva gegića Ocu. Divan dan...

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

U 2019. JRE Hrvatska nastavlja s gostovanjima na Maldivima i u Zanzibaru gdje hrvatski chefovi kuhaju u sklopu projekta Dining with Stars. Ove godine Udrugu i Hrvatsku predstavljaju Saša Began, Foša; Rudolf Štefan, Pelegrini i Matija Bregeš, Boškinac. Od ožujka JRE chefovi nastavljaju s master-classovima u Miele experience centrima u Zagrebu i Splitu, a ide i druga edicija projekta Chefs at Sea koji će 29.06. ugostiti u 12 restorana ugostiti 12 chefova iz JRE Europe. U ožujku će izaći novi nacionalni vodič JRE Hrvatska za 2019, a hrvatski su članovi prisutni i u austrijskom JRE vodiču, a chefovi su odabrali novi blend JRE Chiavalon ulja iz berbe 2018. Na proljeće izlazi i JRE Kozlović Malvazija iz berbe 2016, a oba se proizvoda mogu naći samo u JRE restoranima. U suradnji s renomiranom talijanskom destilerijom Nonino, JRE Hrvatska će raditi na kreiranju posebnog koktela pa već 25.02 chefovi idu put Udina na studijsko putovanje.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Za travanj JRE priprema tradicionalno JRE Talent&Passion događanje koje će okupiti svih 15 chefova i restorana. Dodatno, od noviteta za 2019, u pripremi je i projekt „JRE za mlade“ koji će u listopadu kroz tri slijeda s tri čaše vina po popularnoj cijeni mladima približiti filozofiju JRE restorana. Na ovaj način JRE Hrvatska želi omogućiti mladima koji tek stječu gastronomska iskustva i razvijaju svoje preferencije, da osjete doživljaj koji spaja hranu, servis, vino i ambijent JRE restorana.

Također, u rujnu 2019, JRE će organizirati posebno događanje za pomno odabrane novinare iz Italije, Austrije, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Slovenije, Beneluxa i pokazati im Hrvatsku kroz JRE obitelj. Sredstva za provođenje projekta, osigurala je Hrvatska Turistička Zajednica.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

JRE Hrvatska čine restorani:
San Rocco – Brtonigla,
Monte – Rovinj,
Pergola – Savudrija,
Badi – Umag,
Marina – Novigrad,
Zigante – Livade,
Draga di Lovrana – Lovran,
Plavi podrum – Volosko,
Villa Ariston – Opatija,
Boškinac – Pag,
Pelegrini – Šibenik,
Foša – Zadar,
Dubravkin put – Zagreb,
Lešić Dimitri – Korčula,
Boba – Murter.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.