Špajza 15. siječnja 2014.

Filipec Muštarda

Samoborska mustarda.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Filipec Samoborska Muštarda se priprema od tučene gorušice u koju se ukuhava posebno pripremljen pekmez od grožđa uz dodatak šećera i soli.

Pikantni umak naziva muštarda karakterističan je i vrijedan proizvod samoborskog kraja već dva stoljeća. Ime potječe od francuske riječi "moustard" što odgovara našem nazivu za senf. Upravo su Francuzi koji su boravili u tim krajevima od 1808 do 1812. godine Samoborce naučili pripremati ovaj specifičan umak jakih aroma.

Filipec Samoborska Muštarda se priprema od tučene gorušice u koju se ukuhava posebno pripremljen pekmez od grožđa uz dodatak šećera i soli. Sam proizvod je potpuno prirodan i ne sadrži konzervanse. Riječ je o umjereno pikantnom umaku, smeđe boje, privlačne teksture  i oštrog i slatkastog mirisa. Mirisom, a osobito na okusu dominiraju vinsko – voćne arome koje se u ustima uravnotežuju s „paprenošću“ gorušice. Okusi su dugotrajni i kompleksniji od standardnog senfa.

Filipec Samoborska Muštarda će obogatiti i dodatno istaknuti okuse kuhanog, ali i pečenog mesa. Odlično se slaže s u pećnici pečenim svinjskim kareom u komadu, a dobro će proći uz kuhanu junetinu ili govedinu, dinstane kobase, topli pečeni odojak, pečeni biftek. Cijena (pakiranje 210 g): 40 kn.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.