Špajza 10. listopada 2018.

Flavorific - kako je bloger Darko pokrenuo genijalan food posao

foto: Luka Travaš
gastro postao gastro.24sata.hr
On je mladi poduzetnik, jedan od prvih, a danas i najpoznatiji domaći food bloger, sjajan kuhar amater, više nego simpatična ličnost i član žirija Gastro zvijezde, a nedavno je pokrenuo i jedan od najkreativnijih projekata u zemlji. Tko o čemu, Darko Kontin o hrani i Flavorificu, food studiju u kojem trenutno nosi titulu kreativnog direktora.

Darka Kontina pratimo od njegovih početaka i iako nam nije neobično da se ovaj kreativac odlučio na potez koji ga je instantno lansirao među food revolucionare u zemlji i šire, njegova nas je priča još jednom oduševila na više razina. S Darkom smo popričali o njegovom novom projektu Flavorific i otkrili što se to zapravo krije iza angažmana u nekim novim, ozbiljnijim i još slasnijim vodama.

 

Možda vas zanima... Darko Kontin: Imamo predivnu zajednicu blogera! Špajza

 

"Flavorific je zamišljen kao specijalizirani studio koji pruža usluge kreiranja digitalnog sadržaja vezanog za hranu i kuhinjske uređaje. U to je uključeno sve od testiranja i prilagodbe recepata, osmišljavanje priča oko tih recepata ili kuhinjskih uređaja, kao i sama produkcija foto, video i cinemagraph sadržaja za online i offline kanale promocije. Ako vam treba nešto od navedenog ili sve navedeno, Flavorific je one-stop-shop studio koji vam može pomoći u kreiranju takvog sadržaja", objasnio nam je odmah na početku razgovora Darko svoj veliki projekt o kojem se posljednjih mjeseci naveliko šuška po društvenim mrežama. 

 

 | Author: Instagram screenshot foto: Instagram screenshot

 

Darko nam je objasnio kako je projekt nastao u suradnji s tvrtkom Infinum, točnije s Anom i Tomislavom, fotografom Lukom Travašem, a tu je i Vedran Bošković s bloga Začinjeno s ljubavlju, s kojim je divno prijateljstvo razvio još davnih dana zahvaljujući jednom od njegovih prvih i najvećih projekata - Darkovoj Web Kuharici

"Glavni partner cijelog projekta je tvrtka Infinum bez čijeg vodstva ne bi bilo ove suradnje, a onda, naravno, niti Flavorifica. Tu moram posebno naglasiti Aninu ulogu koja uz vođenje studija odlično usmjerava cijeli tim ovisno o projektu. Ona je prva vjerovala u sve nas i bez njezine ogromne podrške ne znam bi li danas bili tu gdje jesmo.

S nama je i Vedran koji je dobro poznat svima koji prate Gastro.hr kao Gastro zvijezda, chef i food bloger. On je zadužen da sve što kuhamo bude lijepo, ali i ukusno. Luka Travaš je naš glavni fotograf i master of lights koji sve naše ideje uspije pretočiti u digitalni format. Uz to je i resident DJ svakog projekta. Po potrebi tu je obavezno barem jedan stilist koje ovisno o potrebama projekta mijenjamo ili dodajemo. Za sada je s nama radila uspješno surađivala Lidija s bloga My Little Zagreb."

 

 | Author: Luka Travaš foto: Luka Travaš

 

S obzirom na to da kod nas food scena još uvijek nije razvijena u dovoljnoj mjeri, osnivanje Flavorifica velika je stvar za domaće tržište. Iako postoji nekoliko studija koji se bave fotografiranjem hrane, oni uglavnom ne nude cijeli paket, napominje Darko. Flavorific tako za svoje klijente ne osmišlja samo scenu i aktere, ovaj tim stvara čitavu priču. Nude gotov proizvod od početka do kraja bez trošenja vremena klijenta na okupljanje tima za svaki pojedini projekt. I upravo je to ono što ih čini posebnima, kompletnima i poželjnima na današnjem tržištu.

Darko, skroman kakav je, rekao nam je kako se njihov studio ne razlikuje previše od onih inozemnih, osim što za svoje klijente bez imalo problema stvaraju novi format medija - cinemagraph. Ako se s ovim pojmom do sada niste sreli, dovoljan će biti jedan pogled na Darkov Instagram profil i sve će vam biti jasno. Ispričao nam je kako je sve krenulo, što je to toliko magično u tim pokretnim fotografijama i zašto upravo one Flavorific čine posebnim.

"Jedina posebnost koje se mogu sjetiti je fokus koji imamo na pričanje priča kroz relativno nov vizualni format naziva cinemagraph. Na njega smo bili fokusirani od prvog dana, i cijela naša priča oko Flavorific studija je bazirana upravo na cinemagraphima hrane.

Cinemagraphi su moja velika ljubav od prvog trenutka kada sam se upoznao s tim formatom, a prvi službeni cinemagraph, i to za jedan domaći brend, napravio sam još 2016. godine. Od tada do danas veliki sam promotor cinemagrapha, a ljubav prema tom formatu je svakim danom sve izraženija.

Cinemagraph je u suštini fotografija koja u sebi sadržava jedan ili više pokretnih (video) elemenata. Zbog toga fotografije, ili njihov dio, izgledaju živo, zanimljivo te često i nerealno/magično što ih onda dodatno čini atraktivnima publici. Osim tog wow faktora pomoću cinemagrapha je moguće staviti poseban fokus na dio fotografije ili radnju koja se želi iskomunicirati publici, a samom fotografijom ili cijelim videom to ne bi bilo moguće. Kada sve navedeno spojite u gotovi kvalitetan cinemagraph imate zanimljiviju priču oko koje će vaša publika biti angažiranija nego da ste istu priču pokušali drugačije ispričati. "

 

 

Kažu kako se za dobrim konjem diže prašina, pa smo tako i mi, od kada smo prvi puta čuli za projekt Flavorific, ovo ime spominjali sve češće u najrazličitijim krugovima. Ekipi iza projekta nije trebalo dugo da se za njih pročuje i van granica Hrvatske te su do sada sudjelovali na različitim sajmovima, stvarali kampanje za poznate brendove i dotakli se brojnih novih poslovnih suradnji. Upitali smo Darka koji bi projekt izdvojio kao najdraži.

"Osobno mi je teško odabrati najdraži projekt. Svaka nova suradnja donosi nove izazove, iskustva, a na kraju i puno pozitivne energije i ponosa kada se ona uspješno završi. Ako bi baš morao istaknuti jednu posebnu suradnju onda bi to bila ovogodišnja suradnja s jednim od najvećih svjetskih proizvođača kućanske elektronike za koji smo odradili preko 400 nutricionistički prilagođenih recepata. Upravo nas je ta suradnja po prvi puta sve oformila u jedan tim i dala nam ideju o pokretanju Flavorifica", otkrio nam je.

Kako je karijeru poduzetnika započeo još na fakultetu i obiteljskim apartmanima na Pašmanu, a zatim se prebacio i na više nego uspješno bloganje, Darka nismo puno ispitivali o počecima nečeg novog, njemu je ionako sve to već poprilično poznato, no upitali smo ga što mu to ovaj posao donosi, a prije nije imao i, ono što zanima sve nas foodieje, što dalje s blogom Darkova Web Kuharica.

"Sve što ima veze s hranom i jedenjem, kao što znate, mene čini sretnim, a rad kroz studio mi je donio veću slobodu što se tiče priča i ideja koje putem fotografije i cinemagrapha mogu ispričati, ali i značajno povećao publiku koja ima pristup našim radovima. I premda nismo potpisani na projektima, neki od radova na kojima smo do sada radili stvarno mogu promijeniti tuđe živote i biti dio toga je nešto neopisivo lijepo i nešto zbog čega sam iznimno ponosan što sam dio ovog tima.

Blog je bio prije više od pet godina otvoren zbog ljubavi prema hrani i fotografiji. To se nije promijenilo, baš naprotiv, ta ljubav je veća nego ikada! Jedina je promjena što sam jedan stalan posao zamijenio drugim, ali to neće utjecati na slobodno vrijeme koje imam, kao niti na moju posvećenost blogu. Zapravo, smatram da će mi rad u Flavorificu pomoći i potaknuti me da se još više posvetim blogu, receptima i hrani u slobodno vrijeme. Barem se je to tako pokazalo sa zadnjim projektima."

 

 | Author: Instagram screenshot foto: Instagram screenshot

 

Blog opstaje, Darko je zadovoljan pa smo zadovoljni i mi, a što sad dalje?

"Trenutno još uvijek aktivno radimo na projektima koje smo pokrenuli početkom godine, a plan za dalje je proširiti dosadašnje suradnje, po mogućnosti pokrenuti i neke nove te još aktivnije i “agresivnije” se baviti promocijom cinemagrapha na regionalnom tržištu kako bi s našim klijentima uz bok pratili svjetske trendove u online", rekao nam je Darko na kraju, a zatim i obećao najbolji gastro cinemagraph koji možemo zamisliti.

 

Možda vas zanima... Isprobali smo Darkov kolač s jagodama od samo 4 sastojaka Recepti

 

Jedva čekamo pohvaliti vam se, a do tada Darku i cijelom timu želimo sreću, uspjeh, dobro svjetlo i baš ni jedno zagoreno jelo.

 

 | Author: Luka Travaš foto: Luka Travaš

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.