Špajza 20. svibnja 2016.

G burger: Čista perverzija, a ne fast food!

G burger
foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Nedavno smo objavili našu ljestvicu najboljih hamburgera u zemlji, ali upravo je stvoren jedan koji bi bez problema našao svoje mjesto na pobjedničkom postolju. Dame i gospodo, G burger!

Gourmet burger, odnosno za prijatelje G burger, nije jeftina fast food priča da vas povrati u život pred zoru nakon jače pijanke. Riječ je o dizajnersko kuharskom uratku koji definitivno zaslužuje pažnju svakoga tko se voli hvaliti time da poznaje samo najbolja mjesta u gradu. A Maximilian, smješten preko puta Green Golda - svoju je slavu već stekao svojim koljenicama, kobasama, hamburgerima, Črnoj pepi (o kojoj smo već pisali), tako i Kaiserschmarrnu o kojem ćemo pisati vrlo skoro.

Ovaj tematski bavarski restoran pod umjetničkom je palicom mladoga vizionara Martina Karabajića kojem je svojevrstan hobi širiti gastro horizonte i izvan granice Hrvatske te je na taj način stvoren i jedan nov recept, koji je u biti kompletan obrok za one koji vole kombinirati okus mljevenog mesa s raznim novim dodacima između dvije kriške peciva. 

G burger | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Inače, burger je posvećen Martinovom gastro bratu, velikom prijatelju, uzoru i stručnjaku Gregoriju Mannucciju. To mi zovemo prijateljstvom!

Pecivo je crno od aktivnog ugljena, i mrvicu poboljšano od zadnje posjete – vani hrskavo, iznutra sočno, veliko i kompaktno do zadnjeg zalogaja. Kako cijela priča o G burgeru ima seksualne konotacije, tako mu je i cijena – 69 kuna, za što uz burger dobijete vjerojatno najbolji home made čips u gradu. Za ekstra ljutinu, tu su proizvodi Volim ljuto!

Za početak, rasječeno se pecivo premaže ghee maslacem, a zatim i emulzijom a la french dressing. Na to dolazi čips od luka, par listova iznenađujuće pogođenog mladog špinata i meso od odležane junetine iz tvornice mesa Meat the King. Na to dolazi specijalni francuski plavi sir (kad se meso okrene), i na njega šnita špeka od crne slavonske svinje koji je specifičan jer položen na toplo meso pusti izuzetno slatku sočnost.

Ako smijem biti pretenciozan (a smijem, ipak sam ja Ribafish :)) onda bih rekao - perverzno slatku sočnost. Na vrh još dolazi coleslow salata od ljubičastog i običnog kupusa te mrkve s laganim dresingom od majoneze i kiselog mlijeka (i još par tajnih dodataka koji su ipak rezervirani samo za kuhinju), pržene sjemenke buče i suncokreta te nasjeckane peppadew papričice koje ovom burgeru daju onu ugodnu ljutinu i užarenost za poseban kick, ili da se vratimo na seksualnu konotaciju - ono od čega vam se cijelo tijelo ugrije. Pa sad vi vidite usudite li ga se probati.

Ma usudite naravno, ali tek nakon fotografiranja i dijeljenja na nekoj od društvenih mreža. Jer ako danas nešto nisi podijelio, kao da nisi ni jeo.

Dakle, G burger je stvarno sjajan. Velik, kompletan, inovativan i sa sjajno posloženim okusima. Meso nije dirano, sočno je, nosi cijeli projekt. Peciva ima dovoljno, ne previše, dodaci daju tonove koji upotpunjavaju kompletan dojam, a jedino što eventualno fali je lokvica iscurenog safta koja bi se stvorila na stolu. Paulaner pivo (preporučamo tamni weizen) sjajno prati ne preljuto meso, a ako ste nekim čudom ostali gladni, naručite poneko rebarce. Ali o tome više neki drugi put...

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Iva Jugović
    vanillaiva@gmail.com 12:32 21. Rujan 2016.

    Bila danas, burger ne izgleda kao na slici, sendvič bio zagoren, osjetila se samo prepečena slanina i u sredini neka grudica gorgonzole, za 69 kn ne isplati se ni pod razno. Nikad više po vašoj preporuci igdje jesti!