Špajza 20. rujna 2012.

Gastro Mare, Zagreb

slika1.jpg
1/5
gastro postao gastro.24sata.hr
Restoran Gastro Mare na Cvjetnom trgu u Zagrebu nastavak je pelješke priče chefa Tonija Bjelančića sasvim specifičnog koncepta. Kao i u prekrasnoj vali u Kobašu, zagrebački gosti imaju priliku cijeli proces pripreme hrane promatrati u otvorenoj kuhinji kojom dominira veliki drveni radni stol.

Na taj se način demistificira sama kuharska tehnika, sasvim otvoreno se pred gostom rukuje namirnicama, a kuhar prestaje biti "nevidljivi netko" iza zida, a postaje domaćin. U ovom slučaju domaćini su mladi bračni par Ivana Andrić i Tadej Kovač. Jelovnik je koncipiran relativno jednostavno i sastoji se od tek nekoliko jela u svakoj od kategorija. Naravno, ona uglavnom izviru iz Mediterana, često iz mora, ali u Gastro Mare ne bježe od zagrebačkog okruženja u kojem inspiraciju nalaze u svakodnevnoj ponudi na Dolcu. Ono što je svim jelima zajedničko, vrhunske su namirnice, koje su istovremeno nažalost i najskuplje, stoga i cijene nisu za svaki džep. Međutim, precizno kuhanje mladih chefova nešto je što treba probati.

Čisti okusi koji predstavljaju esenciju namirnice
Njihovi okusi su čisti, jednostavni i predstavljaju esenciju namirnice, bez obzira radi li se o teletini, janjetini, hobotnici ili ribi. Vinska lista relativno je (ali ne i pretjerano) široka, s presjekom važnijih hrvatskih vina, kao i nekim stranim poznatim etiketama. Cijene su uglavnom formirane po načelu „puta dva“, a skuplja vina su, naravno, povoljnija. Dnevna ponuda vina na čaše mijenja se, a obično se radi o tri crna i tri bijela domaća uradka. Kreativnost i zaigranost chefova do izražaja posebno dolazi u ponudi deserata gdje prilično uspješno dekonstruiraju, a potom rekonstruiraju klasike, poput štrudle s jabukom koju sigurno ne biste odmah prepoznali. No, jednom kad zagrizete, okusi su nepogrešivo tu.

Ono što nas je naknadno pomalo iziritiralo, bez obzira na to što smo bili iznimno zadovoljni uslugom, atmosferom i naravno, hranom, nepostojanje je restorana Gastro Mare u virtualnom prostoru. Mjesta je u restoranu malo, i sami navode da su rezervacije nužne, pa čudi da nisu osjetili potrebu pomoći vam navođenjem, recimo, telefonskog broja kojeg bi se na internetu moralo moći naći. Web stranica reći će vam sve o restoranu na Pelješcu, ali od slabe će vam to koristi biti usred Zagreba. Ovako vam preostaje jedino otići direktno do restorana i vizitku čuvati kao „oko u glavi“ za sljedeći put. To se može oprostiti prvih par mjeseci postojanja restorana, ali otad je prošlo već neko vrijeme. Sve u svemu Gastro Mare iznimno je ugodan prostor, s preciznim kuhanjem, čistim okusima, i poštovanjem prema gostu. 

Vrsta: Restoran s preciznom mediteranskom kuhinjom
Vlasnik: Toni Bjelančić
Glavni kuhar: Ivana Andrić i Tadej Kovač
Adresa: Centar Cvjetni, Cvjetni trg
Grad: Zagreb
Telefon: 01 4830 521
Radno vrijeme: 12 – 23h
Kapacitet: 40-ak osoba

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.