Špajza 18. rujna 2018.

Genijalno! Fenomenalna prijenosna peć za pizzu

foto: Glowen
gastro postao gastro.24sata.hr
Malo slovensko mjestašce Ormož, u Prlekiji, na Dravi odmah pored hrvatske granice poznato je po fantastičnim vinima Puklavec, legendarnom pankerskom klubu Unerhund i odnedavno po proizvođačima prijenosnih peći za pizzu!

U razgovoru s Matejom Hebarom i Gregom Ivančičem nakon što sam se zaljubio u njihovu vrelu, i za jednu minutu gotovu pastržjaču (na naslovnoj slici), odnosno pogaču sa zablom, čvarcima i mesom iz tiblice, doznao sam neke zanimljive stvari koje bi se mogle primijeniti i u našim krajevima. Ili barem da iznajmite ove vesele mladiće skupa s kamiončićem za jedan vikend s puno gladnih ljudi u blizini.

 



Matej, otkud vam ideja za pravljenje pokretne peći?
Ideja i dizajn Glowena je projekt Grege Ivančiča, koji je više godina radio kao picopek (pizzaiol na slovenskom, op. a.) u nekoliko restorana, a kao i puno drugih mladih ljudi iz naše regije - par godina je radio kao varioc po bauštelama Amerike, Njemačke i drugih zemalja gdje se je naučio sve o materijalima, dizajnu, konstrukciji...

 | Author: Glowen foto: Glowen

Kako nigdje u regiji nije mogao naći prijenosnu krušnu peć koju bi mogao staviti u gepek automobila i odvesti je sa sobom na piknik, na kraju je odlučio napraviti ju - sam! Počeo je polako razvijati ideju i 6 mjeseci kasnije nastao je prvi Glowen. Tada smo formirali i ekipu, koja Gregi pomaže da ide okolo i predstavlja proizvod ta da sve legalno krene na tržište početkom 2019. godine.

 | Author: Glowen foto: Glowen

Koje su joj dimenzije, koliko je teška, stane li u gepek?
Dimenzije Glowena su:

- Područje pečenja (šamot): 478x580 mm
Vanjske dimenzije:
- Visina: 830 mm
- dužina: 700 mm
- širina: 440 mm
Transportne dimenzije (kad se peć ne koristi):
- 615x440x700 mm


Grega vozi Minija i bez problema mu stane u gepek. Za razliku od Grege (smijeh)...

 | Author: Glowen foto: Glowen

Za koliko se zagrije i na koliko maksimalno stupnjeva?
Gornji dio komore može se zagrijati i do 700 - 800 stupnjeva, temperatura zraka gdje se peče je tada od 500 do 600, a šamota od 300 do 400. Ali s Glowenom može igrati i na višim i nižim temperaturama, samo trebate upoznati njegove karakteristike i recepture hrane koju radite pa tome prilagodite način pečenja.

To znači da je pizza gotova za minutu! Koja se drva koriste?
Najbolja opcija je bukva, ali nismo imali problema ni s drugim vrstama. Preporučujemo drva dužine oko 300 - 450 mm. Zbog visokih temperatura u trenu možete napraviti pravu Napolitana pizzu s leopard uzorkom tijesta, koja se ispeče između 60-90 sekundi.

 | Author: Glowen foto: Glowen

Peć troši tri kile drva na sat vremena, sjajno, no što ste još pekli unutra?
Jako je ekonomična, i brzo se može doći na radnu temperaturu – za to treba samo 20 minuta. Kad prestanete peći brzo ju možete rastaviti te ohladiti i voziti doma već nakon 30 minuta. Napravili smo i nastavak za plin, tako da ne morate rabiti drva. Pekli smo sve: od steaka do štrudla. Nismo imali nikakvih problema ispeći ni kruh, ribu, lignje, a pekli smo i ispod peke! Jedina prepreka samo - mašta. 

Koja je cijena i kako se može nabaviti, čujemo da radite Indiegogo kampanju?
Upravo je u tijeku kampanja na crowdfunding platformi Indiegogo. Svi „earyl backeri“ mogu koristiti popust viši od 35%, tako da je cijena prvih dana kampanje 637,00 € (morate se javiti na njihov mail da vam objasne detalje). Kasnije će maloprodajna cijena biti 990,00 €. Proizvodnju ćemo započeti u 12. mjesecu, a dostava prvih Glowena bi trebala biti krajem 1. ili početkom 2. mjeseca 2019.

 | Author: Glowen foto: Glowen

Za kakve sve prilike preporučujete vašu peć?
Glowen je vrhunska investicija za sve koji vole druženje uz dobru hranu. Ako želite pripremiti nešto na malo višem kulinarskom nivou, s Glowenom nećete pogriješiti. Isto tako je jako dobra opcija za sve barove, kafiće ili cateringe, koji par puta na godinu naprave kakav event. Tako smo na festivalima Metaldays i OverJam u Tolminu dokazali da može savršeno raditi i na festivalima - u 15 dana smo na 2 Glowena ispekli 7460 pizza!

Kako to da je tijesto tako savršeno?
Najveća prednost je visoka temperatura, ali je potrebno prilagoditi i tijesto ako hoćete napraviti savršenu pizzu. Naša receptura koristi talijanski tip brašna 00, no kompletan recept za pravu Napolitanu dobit ćete samo ako kupite naš Glowen (smijeh).

 | Author: Glowen foto: Glowen

Dajte nam adresu i mail gdje vas možemo kontaktirati.

info@glowen.si
www.glowen.si
Indiegogo kampanja: https://www.indiegogo.com/projects/glowen-oven#/
Facebook: https://www.facebook.com/glowenoven/?ref=br_rs

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.