U razgovoru s Matejom Hebarom i Gregom Ivančičem nakon što sam se zaljubio u njihovu vrelu, i za jednu minutu gotovu pastržjaču (na naslovnoj slici), odnosno pogaču sa zablom, čvarcima i mesom iz tiblice, doznao sam neke zanimljive stvari koje bi se mogle primijeniti i u našim krajevima. Ili barem da iznajmite ove vesele mladiće skupa s kamiončićem za jedan vikend s puno gladnih ljudi u blizini.
Matej, otkud vam ideja za pravljenje pokretne peći?
Ideja i dizajn Glowena je projekt Grege Ivančiča, koji je više godina radio kao picopek (pizzaiol na slovenskom, op. a.) u nekoliko restorana, a kao i puno drugih mladih ljudi iz naše regije - par godina je radio kao varioc po bauštelama Amerike, Njemačke i drugih zemalja gdje se je naučio sve o materijalima, dizajnu, konstrukciji...
Kako nigdje u regiji nije mogao naći prijenosnu krušnu peć koju bi mogao staviti u gepek automobila i odvesti je sa sobom na piknik, na kraju je odlučio napraviti ju - sam! Počeo je polako razvijati ideju i 6 mjeseci kasnije nastao je prvi Glowen. Tada smo formirali i ekipu, koja Gregi pomaže da ide okolo i predstavlja proizvod ta da sve legalno krene na tržište početkom 2019. godine.
Koje su joj dimenzije, koliko je teška, stane li u gepek?
Dimenzije Glowena su:
- Područje pečenja (šamot): 478x580 mm
Vanjske dimenzije:
- Visina: 830 mm
- dužina: 700 mm
- širina: 440 mm
Transportne dimenzije (kad se peć ne koristi):
- 615x440x700 mm
Grega vozi Minija i bez problema mu stane u gepek. Za razliku od Grege (smijeh)...
Za koliko se zagrije i na koliko maksimalno stupnjeva?
Gornji dio komore može se zagrijati i do 700 - 800 stupnjeva, temperatura zraka gdje se peče je tada od 500 do 600, a šamota od 300 do 400. Ali s Glowenom može igrati i na višim i nižim temperaturama, samo trebate upoznati njegove karakteristike i recepture hrane koju radite pa tome prilagodite način pečenja.
To znači da je pizza gotova za minutu! Koja se drva koriste?
Najbolja opcija je bukva, ali nismo imali problema ni s drugim vrstama. Preporučujemo drva dužine oko 300 - 450 mm. Zbog visokih temperatura u trenu možete napraviti pravu Napolitana pizzu s leopard uzorkom tijesta, koja se ispeče između 60-90 sekundi.
Peć troši tri kile drva na sat vremena, sjajno, no što ste još pekli unutra?
Jako je ekonomična, i brzo se može doći na radnu temperaturu – za to treba samo 20 minuta. Kad prestanete peći brzo ju možete rastaviti te ohladiti i voziti doma već nakon 30 minuta. Napravili smo i nastavak za plin, tako da ne morate rabiti drva. Pekli smo sve: od steaka do štrudla. Nismo imali nikakvih problema ispeći ni kruh, ribu, lignje, a pekli smo i ispod peke! Jedina prepreka samo - mašta.
Koja je cijena i kako se može nabaviti, čujemo da radite Indiegogo kampanju?
Upravo je u tijeku kampanja na crowdfunding platformi Indiegogo. Svi „earyl backeri“ mogu koristiti popust viši od 35%, tako da je cijena prvih dana kampanje 637,00 € (morate se javiti na njihov mail da vam objasne detalje). Kasnije će maloprodajna cijena biti 990,00 €. Proizvodnju ćemo započeti u 12. mjesecu, a dostava prvih Glowena bi trebala biti krajem 1. ili početkom 2. mjeseca 2019.
Za kakve sve prilike preporučujete vašu peć?
Glowen je vrhunska investicija za sve koji vole druženje uz dobru hranu. Ako želite pripremiti nešto na malo višem kulinarskom nivou, s Glowenom nećete pogriješiti. Isto tako je jako dobra opcija za sve barove, kafiće ili cateringe, koji par puta na godinu naprave kakav event. Tako smo na festivalima Metaldays i OverJam u Tolminu dokazali da može savršeno raditi i na festivalima - u 15 dana smo na 2 Glowena ispekli 7460 pizza!
Kako to da je tijesto tako savršeno?
Najveća prednost je visoka temperatura, ali je potrebno prilagoditi i tijesto ako hoćete napraviti savršenu pizzu. Naša receptura koristi talijanski tip brašna 00, no kompletan recept za pravu Napolitanu dobit ćete samo ako kupite naš Glowen (smijeh).
Dajte nam adresu i mail gdje vas možemo kontaktirati.
info@glowen.si
www.glowen.si
Indiegogo kampanja: https://www.indiegogo.com/projects/glowen-oven#/
Facebook: https://www.facebook.com/glowenoven/?ref=br_rs