Kuglica ili dvije slasnog sladoleda jamac su ekspresnog osvježenja za vrućih ljetnih dana. Naravno, u sladoledu možeš uživati tijekom cijele godine, birajući najbolje okuse za razna godišnja doba. Ljeti možda više uživaš u osvježavajućim voćnim okusima, a kremastije čokoladne sladolede biraš u proljeće ili jesen...
Bez obzira na to koji su nam okusi najdraži, svima nam se prilikom konzumacije sladoleda može dogoditi onaj famozni "brain freeze", trenutak kad nas u uživanju u sladoledu privremeno prekine nagla glavobolja. Stručnjaci su napokon objasnili kako dolazi do ovog neugodnog fenomena.
Kako dolazi do glavobolje od sladoleda
Naše tijelo je premreženo krvnim žilama, uključujući i naše nepce i grlo. Kad konzumiramo hladnu hranu - poput sladoleda ili ledenoga pića - krvne žile u našim ustima brzo se suze i zatim brzo vrate na normalnu širinu.
Receptori za bol upozoravaju mozak na ovu brzu kontrakciju, a mozak taj incident registrira kao bol u glavi (iako osjećaj tehnički dolazi iz našeg nepca). I to je uzrok nagle glavobolje.
Kako se riješiti glavobolje od sladoleda
Ovaj je fenomen bezopasan i ne traje dugo, a neki ga ljudi nikad i ne dožive (sretnici!). Ako osjetiš takvu naglu glavobolju, stručnjaci savjetuju da jezikom pritisneš nepce i tako pomogneš krvnim žilama da se brže ponovno zagriju i vrate u prvobitno stanje. Pomaže i ispijanje tekućine sobne ili malo više temperature.
Stara poslovica kaže da je bolje spriječiti nego liječiti, stoga je najbolje polagano uživati u sladoledu. Progutaš li kuglicu sladoleda u trenu, riskiraš instant glavobolju – stoga liži sladoled polagano i guštaj u svakom lizu, bez glavobolje!