Ljubitelji ljutih okusa obožavaju začiniti što više jela i uvijek su u potrazi za novim neobičnim kombinacijama.. I dok svi ostali najčešće s ljutim umacima kombiniraju meso i grickalice, postoji čitan niz drugih najneobičnijih kombinacija koje iz određenih namirnica izvlače najbolje okuse.
Pri tom spajanju treba ipak obratiti pažnju da kada se začinjavaju neke laganije namirnice poput voća i povrća nije dobro 'nadjačati' ih jakim umacima jer onda te namirnice u potpunosti gube svoj okus. U takvim slučajevima, primjerice, kiselkasto-ljuti umak (bilo na bazi citrusa ili octa) bolje se sljubljuje od onih oštrih aroma koje savršeno idu uz mesne delicije.
Ili, primjerice, namirnica poput vrhnja, sira, variva i graha koje se idealno slažu s ljućim, hrabrijim i dimljenim umakom jer to daje novu dimenziju ovim jelima. Dobar crveni fermentirani ljuti umak izvrsno se sljubljuje s nečim kremastim, ili sirom i nečim dimljenim kad se radi o jelu koje se kuha, poput graha i variva.
Prije eksperimentiranja s kombiniranjem hrane, obrati pozornost na svoju toleranciju na ljutinu i uvijek probaj ljuti umak prije nego što ga dodaš u jelo, savjetuju stručnjaci.
A evo nekih od neočekivanih namirnica koje predlažu da probaš (i uživaš!) s ljutim umakom.
1. Pizza
Kremasta i puna sira, pizza je savršena osnova za ljuti umak. Kiselost ljutog umaka pomaže uravnotežiti slatkoću umaka od rajčice. Ljutina pojačava okuse preljeva.
2. Sladoled
Tko je rekao da ne možemo koristiti ljuti umak za desert? Probaj dodati ljuti umak na bazi ulja ili voća običnom sladoledu s okusom vanilije za jedinstven okus slatkog zalogaja!
Za ovu namjenu koristi ljuti umak s jednostavnim sastojcima - kao što je čisti chili crunch ili fermentirani umak - ili nešto što uključuje voće, kao što je mango habanero. Hladna slatka poslastica poslužit će kao savršen kontrast ljutom preljevu.
Probaj klasičnu vaniliju ako želiš eksperimentirati s različitim ljutim umacima i sladoledom. Ako ne jedeš mliječne proizvode, sorbet od manga, ananasa ili kokosa možeš preliti ljutim umakom od manga ili marakuje.
3. Voće
Stvori slatku i ljutu kombinaciju s ljutim umakom i voćem. To je posebno primamljivo za sve koji vole citruse, poput naranče ili pomela, uz jarko voće, poput zelenog manga ili zelene jabuke.
Postoji niz kombinacija koje čine ljuti voćni zalogaj. Razmisli o prepoznatljivom slatkom voću, poput manga. A ako želiš više hrskave, trpke opcije, razmisli o zelenim jabukama. Za osvježavajući zalogaj kušaj lubenicu s ljutim umakom.
4. Kokice
Pripremi kokice s ljutim umakom i one će uskoro postati tvoj novi omiljeni snack. Ova će grickalica također izmamiti osmijeh - molekule kapsaicina aktivne u čili papričicama uzrokuju da hipofiza oslobađa endorfine, 'sretne kemikalije'.
5. Kvinoja
Dodavanje kvalitetnog ljutog umaka kuhanoj kvinoji zdrav je i jednostavan način za dodavanje posebnog okusa jelu. Pripazi, kvinoja lako upija sastojke, pa oprezno kada ovu žitaricu zalijevaš ljutim umakom.
Probaj ovo - napravi salatu od prokulice, limuna i kvinoje ili salatu od kvinoje s keljom i kupusom pa obje prelij ljutim umakom.
6. Preljev za salatu
Daj salati dašak topline uz prilagođeni preljev. Primjerice, dodavanje ljutog umaka domaćem vinaigretteu jednostavan je način da osvježiš zelje.
Možeš začiniti kremasti preljev od sira finim crvenim ljutim umakom ili upotrijebiti slatki umak (poput habanera) u preljevu na bazi octa ili senfa s notama kiselkaste i voćne topline.
Probaj ovo - napravi preljev od limete i avokada s malo zelene salse ili dodaj ljuti umak na bazi voća u mješavinu octa i ulja.
7. Sir
Prelij tvrdi sir ljutim umakom od papra. Taj začin možeš dodati i sendviču sa sirom na žaru. Mnogi sirevi, od cheddara do Monterey Jacka, dobro se slažu s ljutim umakom. Također, možeš napraviti vlastiti pikantni queso: ali prvo rastopi sir prije nego što umiješaš neke od ljutih stvari u njega.
8. Grah
Uljepšaj okus graha habanero ili ljutim umakom na bazi papričice Scotch bonnet, jer oni sadrže ukusnu toplinu koja nadopunjuje ovu vrstu jela bogatog proteinima. Dodaj umak ili papričicu u lonac ili umiješaj u salatu od graha za izvrsnu aromu.
Isprobaj razne sorte graha, ali i razna jela od graha, s ljutim umakom. Primjerice, svinjetina s grahom jako dobro podnosi ljuti umak, ali i kubanski grah je ukusan s malo ljutine, baš kao i kremasti bijeli cannellini grah.
9. Riba
Budući da je riba obično lakši protein, možeš joj dati veću dimenziju s ljutim umakom, bilo da se radi o pečenom lososu ili sirovoj, bogatoj tuni. Ljuti umaci s primjesama kiselosti i voća izvrsni su za spajanje s morskim plodovima i dodavanje tropskih vibracija koje većina osjeti kada jede ribu.
10. Jaja
Jaja, iako su hranjiva i ukusna, trebaju pomoć kad je okus u pitanju. Živost ljutog umaka jednostavan je način za dodavanje živosti i posebnijeg okusa inače bljutavim jajima.