Špajza 14. ožujka 2013.

Grabovac, Modro jezero barrique 2009.

Grabovac Modro jezero
gastro postao gastro.24sata.hr
Neoprostivo je što do sada nisam objavio niti jedan osrvt na vina obitelji Grabovac, što ne znači da nisam pratio što se zbiva u imotskom kraju.

I tako dok sam ja čekao s objavom dojmova, Grabovci su prerasli svoj kraj i proširili se izvan imotskog vinogorja, konkretno u trogirsko gdje su zasadili 13 ha novih nasada raznolikog sortimenta za ekperimentiranje (kao bi zadovoljili svoj avanturističko-istraživački duh) ali i proizvodnju ozbiljnih vina.

Postali su svojevrstan brand imotskog kraja i izvan uskog kruga vinskih zaljubljenika. Uz uistinu mnogo etiketa svoj put su si ugazili i skrenuili pozornost na sebe upravo s Modrim jezerom, bilo da je riječ o baznom izdanju ili Grand Reservi kao najuzvišenijoj interpretaciji kupaže Cabernet Sauvigona, Merlota, Trnjka i Vranca. U podrumu Grabovčevih uvijek je zanimljivo, dinamično, mnogo je tu pionirskih pokušaja (vjerojatno i pogreški), ali im je to osiguralo pokrivanje širokog segmenta tržišta i stilova od pjenušavih vina sve do ozbiljnih crnjaka.

Kušano barrique izdanje Modrog jezera smjestilo se u sredini – cjenovno ali i kvalitetom. Zreli i školovani nos obilježen je tamnim šumskim voćem i preciznim mirisom maline s hrastovim omotačem i božićnim začinima uz zavodljivi miris gume. Mnogi ovu zadnju asocijaciju neće shvatiti kao pozitivnu, ali osobno je baš taj element podigao opći dojam.

Nosna aromatika je vjerno prenesena na nepce gdje je u prvom planu izražena svježina i okusi crvenog grejpa isprepleteni sa šumskim voćem. Retrookus je pomalo razočaravajući i dosta tanak – svi su se okusi jednostavno nagurali na srednje nepce, pa na kraju osjetite samo lagano grijanje alkohola. Srednje puno tijelo s pritajenom i suzdržanom koncentracijom. Veća razina kiselina citrusnog karaktera i umjereno sitni i stidljivi tanini jednostavno traže da se vino posluži na koji stupanj nižoj temperaturi nego što bi učinili s Jezerom iz prethodnih berbi.

Vina za recenziju osigurala vinoteka Jabuke i Ruže

Vrsta: mirno crno suho vino
Sorta: Cabernet Sauvigon, Merlot, Trnjak, Vranac
Berba: 2009.
Regija: Dalmacija
Proizvođač: Vinarija Grabovac - Provin
Najbolje pristaje uz: crveno meso na žaru, teletina ispod peke, pizza
Temperatura posluživanja: 16-18 ºC
Cijena: oko 80 kn

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.