Špajza Gastro zvijezda 29. studenoga 2022.

Gulaš od vrganja s kremastom palentom zagrijat će ti tijelo i dušu

Sandra Rončević, autorica bloga O slanom & slatkom: o svemu foto: Neva Zganec/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Šaroliki kreativni recepti razlog su zbog kojeg je i Sandra Rončević sa svojim blogom "O slanom & slatkom: o svemu." u finalu izbora za Gastro zvijezdu, i to u kategoriji Tradicionalna hrana.

Sandra Rončević na blogu O slanom & slatkom: o svemu dijeli brojne recepte tradicionalne ‘tematike’ obrađene na suvremeni način. I baš to njezini brojni pratitelji obožavaju pa su je prijavili na naš natječaj. Naš žiri ju je odabrao kao jednu od finalistica u izboru za Gastro zvijezdu u kategoriji Tradicionalna hrana, a Sandra nam se predstavila s gulašem od vrganja i kremastom palentom.

To je savršen recept za jesen i prohladne dane, s ukusnim jesenskim zvijezdama - vrganjima. Kremasta palenta savršeno nadopunjuje okus vrganja i iako ti ova kombinacija neće biti prva na umu kad su gljive u pitanju, predlažemo da ga isprobaš i oduševiš se. A za Sandru Rončević i njezin blog O slanom & slatkom: o svemu. možeš glasati ovdje.

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

Gulaš od vrganja s kremastom palentom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 kg vrganja
  • 1-2 srednje glavice luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 veća mrkva
  • komadić korijena celera (veličine četvrt limuna)
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 100 ml suhog prošeka
  • 1 l povrtnog temeljca
  • sol, papar
  • malo čili pahuljica
  • par grančica svježeg timijana
  • 1 žličica mljevenih suhih vrganja
  • 30 g maslaca
  • 2-3 žlice maslinova ulja

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

Za kremastu palentu:

  • 200 g palente
  • 300 ml vode
  • 300 ml mlijeka
  • sol
  • 2 grančice svježeg timijana
  • 30 g maslaca
  • 50 g svježe ribanog sira grana Padano

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

Priprema:

  1. Luk nareži što sitnije, mrkvu i celer naribaj na sitnijem dijelu ribeža. Vrganje očetkaj i očisti od zemlje pa nareži na manje komade.
  2. U lonac stavi maslinovo ulje i maslac, kad se zagrije ubaci luk i pirjaj ga 7-8 minuta, dok ne postane staklast. Dodaj ribanu mrkvu i celer, zalij s malo temeljca i pusti da se pirja cca 10 min. Nakon toga dodaj koncentrat rajčice, drobljeni češnjak i timijan te pirjaj još oko 2-3 minute. 
  3. Dodaj vrganje, kratko ih propirjaj, podlij prošekom i pusti da ishlapi alkohol. Potom podlij temeljcem pa nastavi pirjati na srednje jakoj vatri 10 minuta. Nakon toga dodaj čili pahuljice, posoli i popapri te pusti pirjati još jedno 20-30 minuta. Na samom kraju začini žličicom mljevenih suhih vrganja.
  4. Dok se gulaš kuha, pripremi kremastu palentu. U lonac stavi vodu i mlijeko, ubaci grančicu-dvije svježeg timijana pa kad zakuha posoli i dodaj kockicu maslaca. Uspi palentu uz stalno miješanje i kuhaj dok se ne ugusti. Na kraju dodaj još malo maslaca i svježe ribani sir grana Padano. Sve dobro izmiješaj.
  5. Kuhani gulaš posluži uz kremastu palentu, a prije služenja pospi sirom grana Padano i svježim timijanom.

Sve namirnice za gulaš od vrganja s kremastom palentom nabavljene su u Metrou

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.