Sandra Rončević na blogu O slanom & slatkom: o svemu dijeli brojne recepte tradicionalne ‘tematike’ obrađene na suvremeni način. I baš to njezini brojni pratitelji obožavaju pa su je prijavili na naš natječaj. Naš žiri ju je odabrao kao jednu od finalistica u izboru za Gastro zvijezdu u kategoriji Tradicionalna hrana, a Sandra nam se predstavila s gulašem od vrganja i kremastom palentom.
To je savršen recept za jesen i prohladne dane, s ukusnim jesenskim zvijezdama - vrganjima. Kremasta palenta savršeno nadopunjuje okus vrganja i iako ti ova kombinacija neće biti prva na umu kad su gljive u pitanju, predlažemo da ga isprobaš i oduševiš se. A za Sandru Rončević i njezin blog O slanom & slatkom: o svemu. možeš glasati ovdje.
Gulaš od vrganja s kremastom palentom
Sastojci (za 4 osobe):
- 1 kg vrganja
- 1-2 srednje glavice luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 veća mrkva
- komadić korijena celera (veličine četvrt limuna)
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 100 ml suhog prošeka
- 1 l povrtnog temeljca
- sol, papar
- malo čili pahuljica
- par grančica svježeg timijana
- 1 žličica mljevenih suhih vrganja
- 30 g maslaca
- 2-3 žlice maslinova ulja
Za kremastu palentu:
- 200 g palente
- 300 ml vode
- 300 ml mlijeka
- sol
- 2 grančice svježeg timijana
- 30 g maslaca
- 50 g svježe ribanog sira grana Padano
Priprema:
- Luk nareži što sitnije, mrkvu i celer naribaj na sitnijem dijelu ribeža. Vrganje očetkaj i očisti od zemlje pa nareži na manje komade.
- U lonac stavi maslinovo ulje i maslac, kad se zagrije ubaci luk i pirjaj ga 7-8 minuta, dok ne postane staklast. Dodaj ribanu mrkvu i celer, zalij s malo temeljca i pusti da se pirja cca 10 min. Nakon toga dodaj koncentrat rajčice, drobljeni češnjak i timijan te pirjaj još oko 2-3 minute.
- Dodaj vrganje, kratko ih propirjaj, podlij prošekom i pusti da ishlapi alkohol. Potom podlij temeljcem pa nastavi pirjati na srednje jakoj vatri 10 minuta. Nakon toga dodaj čili pahuljice, posoli i popapri te pusti pirjati još jedno 20-30 minuta. Na samom kraju začini žličicom mljevenih suhih vrganja.
- Dok se gulaš kuha, pripremi kremastu palentu. U lonac stavi vodu i mlijeko, ubaci grančicu-dvije svježeg timijana pa kad zakuha posoli i dodaj kockicu maslaca. Uspi palentu uz stalno miješanje i kuhaj dok se ne ugusti. Na kraju dodaj još malo maslaca i svježe ribani sir grana Padano. Sve dobro izmiješaj.
- Kuhani gulaš posluži uz kremastu palentu, a prije služenja pospi sirom grana Padano i svježim timijanom.
Sve namirnice za gulaš od vrganja s kremastom palentom nabavljene su u Metrou.