Špajza 06. lipnja 2016.

I onda tišina: Ovakva svinjska rebrica još niste probali!

I onda tišina
foto: Daniel Bilić
gastro postao gastro.24sata.hr
U kvartu daleko od centra Zagreba, mirnoj i tihoj ulici gdje susjedi u goste dolaze u papučama, nedavno je otvoren mali butik jake hrane, kontroverznog imena – I onda tišina...

Nešto se opako muti kad buffet/restoran u Županjskoj 10 u Voltinom bez ikakve posebne reklame radi punom parom, a gladna nepca Gastro.hr-a moraju za taj lokal saznati gerilskim metodama.

Sve sjeda na svoje dok čitamo duhovit i veseo meni i s njega naručujemo jednu od desetak delicija iza koje vlasnik i glavni kuhar Vitomir Ljubičić stoji cijelim svojim srcem:

„Nisam od onih koji se žele obogatiti za godinu dana i nestati. Ovdje sam da nešto stvorim i da i nakon pet godina pogledam u oči svojim gostima.“

Iako je Tišina poznata po svojim gablecima, kao i pilećim krilcima, cheeseburgerima, pljeskavicama i pulled pork sendvičima, kako smo naletjeli dosta kasno – teška smo srca odlučili naručiti svinjska rebra. Uostalom, znate li što je jedino bolje od Real :Barca? Pa rebarca!

Društvo nam je pravio sjajan pohani luk uz dva umaka koje radi Vito osobno.

I onda tišina | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Sweet sour BBQ je ugodno sladak i peckav, dok je onaj s koprom i vrhnjem pravo otkriće. Za ljutokusce, tu su proizvodi provjereno kvalitetnih ljudi iz Volim Ljuto!

Izbor piva brojkom korektan, ali kvalitetom i cijenom – sjajan: „Služim samo ono pivo koje i ja pijem i volim.“ Zaključuje Vito, a mi nazdravljamo Zmajskim i Gričkom vješticom.

Moto Tišine je da nema kemije, sve je domaće i što moguće više obrađeno vlastitim rukama – ne kupuju gotovo meso nego sve rade na licu mjesta. Već lagano nestrpljivi ostajemo paf kad vidimo da Vitina rebrica nisu isto što su rebrica u većini drugih restorana u Zagrebu i okolici. Naime, ova su jako velika i mesnata, što baš i nije po nekim pravilima, ali izgledom su nas osvojila na prvu. Marinirana, pečena u pećnici i tek na kraju bačena na roštilj, s pomfritom i umacima – za svega 50 kuna! Kao da jedete mlado od mamuta! Ma, torta od pajceka...

I onda tišina | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Okus sjajan, ima slatkoće ali nije prevladavajuća, začina kao u priči, opet idealno pogođena kombinacija jer niti jedan ne odvlači pažnju, nego idealno popunjavaju cjelinu. Slano koliko treba, ne premasno, zaokružena cjelina na jedan drugačiji, novi način. Krumpir kao prilog više nego solidan, ali ponavljamo još jednom – količina i sočnost kao rijetko gdje u gradu.

Uživamo u chillanju nakon obilnog obroka i velikim slovima upisujemo sjajno mjesto na gastro karti Zagreba – ovdje nećete uživati u ljepoti interijera niti dizajniranim tanjurima, ali ćete za više nego korektnu cijenu dobiti iskrenu priču čovjeka koji stoji iza svoje hrane i vratiti se kući siti, sretni i zadovoljni. A nekad je upravo u tome i bit, zar ne! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.