Špajza 10. studenoga 2014.

Prava kapljica za svinjski file sa šljivama i pečenim krumpirom

bakhov sin
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr

Puno je tu različitih okusa. Luk na maslacu, mrkva, lungić, suhe šljive, pečeni krumpir... Fali mi samo salata od svježeg zelja. Bila je to prva asocijacija na spomen svinjskog filea sa šljivama i pečenim krumpirom. A slijedilo je vino. Može bijelo, može crveno. Može mlado, može zrelije. Ovisi o tome kakvo je vrijeme tog dana, jede li se za ručak i li večeru, je li društvo uobičajeno, dakle obitelj, ili su došli gosti... Da ne bude zabune, ako je za stolom samo obitelj, oko izbora vina ću se potruditi puno više. I kršiti pravila. Za goste ću odabrati nešto školski. Pa evo ponešto za domaće, ponešto za one koji to nisu. 

Recept za svinjski file sa šljivama i pečenim krumpirom potražite ovdje.

 Do 50 kuna: Bolfan Cuvée Breg 2013.

Zašto se ne zove "Suza za zagorske brege", palo mi je na pamet kad sam prvi put vidio bocu ove mješavine, rizlinga i sivog pinota s Vinskog vrha kraj Hrašćine, jedne od najljepših hrvatskih vinarija. Zato što vino ne treba izazivati suze, nego smijeh, odmah sam si odgovorio. Ovo vino stvarno izaziva dobro raspoloženje. To je vino za dulje staze s obzirom da ima  relativno niske alkohole (12 posto) postignute pravim trenutkom berbe. Ima i izraženije, ali fine kiseline koje osigurava rizling, ugodne arome od sve tri sorte, a posebno sauvignona, te dosta čvrstu kičmu koju mu daje sivi pinot. Ima u toj kombinaciji i dovoljno slasti i mineralnosti za svinjski file, suhe šljive i pečeni krumpir. Butelja je u vinariji 49 kuna. 

Od 50 do 100 kuna: Josić Cuvée Ciconia nigra 2012.

Bilo je to prvo vino po kojem se pročuo Osječanin Damir Josić. Sa suprugom Vlatkom još je 1999. kupio prvi vinograd u Baranji i počeo uređivati gator, jedinstveni baranjski podrum koji je vodoravno ukopan u pješčani brijeg. Danas ih ima pet, spojio ih je i u njima osim podruma te kušaonice uredio i izvrstan restoran. Temelj za sve to bila je ta crna roda. Etikete Josićevih vina ukrašene su crtežima ptica močvarica iz Kopačkog rita, a Ciconia nigra je mješavina crnog pinota cabernet sauvignona i cabernet franca, mekano vino voćnog karaktera, odmjerenih kiselina i finih tanina. Mijenjao se taj cuvée od berbe do berbe, imao više alkohola, bio slađi... Berba 2012. je suho vino s mirnih 12,7 posto alkohola, a butelja u Vrutku stoji 75 kuna.

Više od 100 kuna: Šember Crni pinot 2012. 

Tko se god primi pisanja o plešivičkoj obitelji Šember, opisuje ih kao "mlade" ili "nove". Mlad je relativan pojam. Ivanka i Zdenko su mladi, a pogotovo je mlad njihov sin Nikola koji je već dovoljno zreo da ravnopravno sudjeluje u kreiranju izvanrednih vina zbog kojih se Šembere ne smije zvati "novi". Uostalom kako nazvati novim vinara kod kojeg uživamo u vinima starima 10 ili više godina. Novima možemo nazivati samo njihova vina koja su, uzgred rečeno, vrlo dugo mlada, a uvijek jako slojevita. Takav je i Crni pinot 2012. Topao, slankast, gorkast, ugodno kiselkast pa i slastan. Gladak, s blagim taninima, izvrsno će popratiti taj dragi svinjski lungić začinjen suhim šljivama. U internetskoj vinoteci vino.hr butelja stoji 105 kuna. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.