Špajza 22. prosinca 2018.

Imamo nekoliko ideja za vaš blagdanski jelovnik

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako još niste kreirali blagdanski jelovnik  – za vas imamo nekoliko dobrih ideja!

Ispred vas je jedan od najljepših dana u godini, koji će biti još bolji uz ukusnu hranu. Uz dobru organizaciju i trud, pripremite cjelodnevno čašćenje za vaše najmilije o kojem će pričati do sljedećih blagdana! Ako zaista nemate ideje, bacite oko na naš članak i inspirirajte se. Sigurni smo kako ćete pronaći nešto što odgovara vašem ukusu i kulinarskom iskustvu. 

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

Doručak – početak blagdanske gozbe

Božić ima neraskidivu vezu s domaćom kuhinjom i slavlje počinje već bogatim zajedničkim doručkom. Budući da vas čeka dug dan ispunjen pravim delicijama, nemojte pretjerati s doručkom. No to ne znači da ne možete uživati u nekoliko različitih, slasnih jela. 

Napravite pahuljaste kiflice punjene  Krašičkom šunkom i Gaudom, kojima će biti zadovoljni i najzahtjevniji kušači. Ako niste pretjerano oduševljeni punjenim pecivima, ispecite domaći kruh i pripremite jednostavan namaz od čvaraka. Ima mnoštvo recepata, no nama je ipak najdraža kombinacija čvaraka s kosanom masti, češnjakom i malo mljevene crvene paprike. Možete se opredijeliti i za kombinacije s jajima ili kiselim vrhnjem – ovisno o preferencijama vaših najmilijih. 

 

 | Author: MM mesna industrija foto: MM mesna industrija

 

Ako niste ranoranioc, vjerojatno će vam najviše odgovarati hladna plata s pršutom, buđolom, kulenom i mesnim štapićima MM Mesne industrije. Riječ je o pravim klasicima zbog kojih vam nitko neće prigovarati, a pristaju uz svaku vrstu kruha i gotovo svu slanu zimnicu. Nemojte zaboraviti na veliki vrč toplog čaja s medom i limunom!

 

 | Author: MM mesna industrija foto: MM mesna industrija

 

 

Božićni ručak – apsolutna rapsodija okusa 
 

Priprema blagdanskog neće biti kompleksna, višesatna operacija ako se dobro organizirate i kupite kvalitetne namirnice. Večer ranije pripremite juhu od goveđe koljenice i pustite je da lagano krčka. Kad se meso počne odvajati od kostiju, znat ćete da je dovoljno mekano i za jelo. Juhu zakuhajte neposredno prije posluživanja s domaćim rezancima ili knedlama od griza, a meso poslužite uz hren i svježi kruh. Na taj čete način osloboditi božićno jutro, spriječiti nepotrebnu nervozu i uživati u izvrsnoj juhi i mekanom goveđem mesu.

Ako najmilije ove godine zaista želite iznenaditi, umjesto peradi poslužite svinjetinu, janjetinu ili junetinu. Predlažemo vam lungić s pancetom  u umaku od  bijelog vina, od čijeg će vam mirisa odmah početi curiti sline. Poslužite uz pire, pekarski krumpir, rižu ili povrće na maslacu, otvorite butelju vrhunskog bijelog vina i oduševite goste.

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

Ovacije ćete zaslužiti i pečenim odojkom i krumpir salatom. Najbolji je kad je vruć i kada je korica crvenkasta i hrskava, no prednost je to što je ukusan i ohlađen. Dakle, možete ostatak bez problema poslužiti za večeru ili drugog dana za ručak. 

Ako ste jedan od onih koji u svakoj prilici biraju janjetinu, ispecite janjeći but s krumpirom i povrćem. Marinirajte ga u ružmarinu, češnjaku i maslinovom ulju, a potom pecite zaklopljeno ili prekriveno folijom. Meso možete i naknadno premazivati marinadom, a krumpire i povrće uvaljati u umak od pečenja.

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

Ručak završite salenjacima, tradicionalnom poslasticom od svinjske masti i pekmeza. Koristite mast MM Mesne industrije i domaći pekmez od marelica kako bi ove hrskave poslastice zaista ispale savršene. Pustite ih da se ohlade, lagano ih pospite šećerom u prahu i poslužite na kraju blagdanskog ručka. Ostatak, ako ga uopće bude, ponudite najmilijima uz popodnevnu šalicu kave ili vruće čokolade.

 

Nekoliko klasika za kraj dana

Zanimljivo je to što, nakon dva bogata obroka i niza poslastica, i dalje s guštom sjedamo za stol u vrijeme večere. Osim hrane koja je preostala od ručka, poslužite i neku novu komponentu, poput pogačica s čvarcima. Usput ćete otkriti i da je priprema tijesta zapravo opuštajuća, baš kao i svaki griz.

 

 

 

Vjerujemo da ćete nekako u blagdanski jelovnik uspjeti ugurati i sarmu. Ovo bezvremensko jelo od mljevenog mesa i kiselog kupusa moći obično se jede za ručak prije glavnog jela, ali nije neuobičajeno zgrijati poneku sarmicu za večeru ili čak popodnevni međuobrok. Kao što vjerojatno znate, prednost je što sarme mogu nekoliko dana stajati u hladnjaku, a odlične su i nakon zamrzavanja. 

Ako niste najspretniji s tijestom, opredijelite se za neka druga jela – poput krvavica s kiselim zeljem i restanim krumpirom. Krvavice su, baš poput čvaraka, zaštitni znak prosinca, a pronaći ćete ih u mesnicama MM Mesne industrije i većim trgovačkim centrima.

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

Kupujte pametno!

 

Kvaliteta namirnica je vrlo bitna komponentna u pripremi jela, uz iskustvo i znanje. Nemojte krenuti linijom manjeg otpora i samo bacati namirnice u košaricu, već kupite kod provjerenih dobavljača. Baš kao što na tržnici imate svoju kumicu, tako bi trebali imati i mesnicu kojoj vjerujete. Sve što vam treba za pripremu mesnog blagdanskog jelovnika možete pronaći u mesnicama MM Industrije i većim trgovačkim centrima koji u ponudi imaju njihove proizvode.

 

 

Nadamo se da smo vam pripomogli u planiranju jelovnika i dali vam nekoliko dobrih ideja. Želimo vam sretne i mirne blagdane!

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.